Megjöttek a friss számok: már ennyibe kerül a búza és a kukorica Magyarországon

agrarszektor.hu
Magyarországon, az egy évvel korábbihoz képest 79 százalékkal magasabb, átlagosan 137,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával szeptember második hetében. A takarmánybúzát 2021 azonos időszakához képest 77 százalékkal magasabb, 136,2 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 82 százalékkal többért, tonnánként 132,8 ezer forintért adták szeptember második hetében.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Búza

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) szeptemberi előrevetítésében 784 millió tonnára becsülik a 2022/2023. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az előre jelzett felhasználás 791 millió tonna lehet, így 269 millió tonna búza maradhat a tárolókban a szezon végén. A Tallage szerint az Európai Unió legészakibb tagországaiban szeptember elején még folyamatban volt a búza betakarítása. A termés 124,1 millió tonna lehet az EU-ban, ami a 2021. évit 4 százalékkal múlhatja alul és az elmúlt 5 év átlagától is kissé elmarad. Az uniós termést ebben a szezonban főként a spanyolországi, az olaszországi, a dél-franciaországi és a magyarországi termés mérsékelte. Németországban, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában a nyár eleji csapadékhiány és a magas hőmérséklet a hozamokat kevésbé érintette. Franciaország északi részén, a Benelux államokban, Írországban, Dániában, Svédországban, Finnországban és Csehországban bőséges búzatermést takarítottak be. A balti országokban a júliusi heves esőzések csökkentették a rekordtermésre vonatkozó kilátásokat. A nyugat- és észak-európai tagországokban a szokásosnál alacsonyabb a fehérjetartalom, ezzel szemben a főbb termelő tagországban jó a búza hektolitersúlya. A malmi búza mennyisége 84,1 millió tonnára emelkedhet.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 137,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával szeptember második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 79 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 136,2 ezer forint/tonnáért (+77 százalék) forgott ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza decemberi jegyzése 300–320 dollár/tonna tartományban alakult szeptember 5. és 16. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény decemberi jegyzése 319-338 euró/tonna között ingadozott.

Kukorica

Az USDA szeptemberi projekciója szerint 1173 millió tonna lehet a világ 2022/2023. gazdasági évi kukoricatermése. A felhasználást 1180 millió tonnára jelzik, a termény zárókészlete pedig 305 millió tonnára tehető. A Tallage szeptemberi tájékoztatása szerint az Európai Unióban - Ausztria, Csehország és Lengyelország kivételével - a tenyészidőszakban nagyon kevés csapadék hullott, az augusztus közepétől visszatérő esők a kukorica állapotán már nem javítottak. Franciaországban és Délkelet-Európában megkezdődött a betakarítás, az első vágások rendkívül rossz termést jeleznek. Mivel az időjárási modellek alapján a következő időszakban további eső várható, ezért lassulhat a betakarítás üteme. A jelenlegi becslések szerint a 2022. évi termés az egy évvel korábbit 24 százalékkal, az elmúlt 5 év átlagát 20 százalékkal múlhatja alul, 53 millió tonna lehet. A főbb termelő tagországok közül - Lengyelország kivételével - mindenhol alacsonyabb termést jeleznek a Tallage szakértői.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 132,8 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica szeptember második hetében, ami az egy évvel korábbit 82 százalékkal múlta felül. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica novemberi jegyzése 4000 forinttal 138 ezer forint/tonnára csökkent szeptember 5. és 16. között. A termény decemberi és 2023. márciusi kurzusa egyaránt 143,5 ezer forint/tonna volt ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén 263-274 dollár/tonna között alakult a kukorica decemberi jegyzése a megfigyelt időszakban. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény novemberi tőzsdei elszámolóára 315-331 euró/tonna tartományban mozgott.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33