Megjöttek a friss számok: már ennyibe kerül a búza és a kukorica Magyarországon

Megjöttek a friss számok: már ennyibe kerül a búza és a kukorica Magyarországon

agrarszektor.hu
Magyarországon, az egy évvel korábbihoz képest 79 százalékkal magasabb, átlagosan 137,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával szeptember második hetében. A takarmánybúzát 2021 azonos időszakához képest 77 százalékkal magasabb, 136,2 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 82 százalékkal többért, tonnánként 132,8 ezer forintért adták szeptember második hetében.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Búza

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) szeptemberi előrevetítésében 784 millió tonnára becsülik a 2022/2023. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az előre jelzett felhasználás 791 millió tonna lehet, így 269 millió tonna búza maradhat a tárolókban a szezon végén. A Tallage szerint az Európai Unió legészakibb tagországaiban szeptember elején még folyamatban volt a búza betakarítása. A termés 124,1 millió tonna lehet az EU-ban, ami a 2021. évit 4 százalékkal múlhatja alul és az elmúlt 5 év átlagától is kissé elmarad. Az uniós termést ebben a szezonban főként a spanyolországi, az olaszországi, a dél-franciaországi és a magyarországi termés mérsékelte. Németországban, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában a nyár eleji csapadékhiány és a magas hőmérséklet a hozamokat kevésbé érintette. Franciaország északi részén, a Benelux államokban, Írországban, Dániában, Svédországban, Finnországban és Csehországban bőséges búzatermést takarítottak be. A balti országokban a júliusi heves esőzések csökkentették a rekordtermésre vonatkozó kilátásokat. A nyugat- és észak-európai tagországokban a szokásosnál alacsonyabb a fehérjetartalom, ezzel szemben a főbb termelő tagországban jó a búza hektolitersúlya. A malmi búza mennyisége 84,1 millió tonnára emelkedhet.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 137,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával szeptember második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 79 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 136,2 ezer forint/tonnáért (+77 százalék) forgott ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza decemberi jegyzése 300–320 dollár/tonna tartományban alakult szeptember 5. és 16. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény decemberi jegyzése 319-338 euró/tonna között ingadozott.

Kukorica

Az USDA szeptemberi projekciója szerint 1173 millió tonna lehet a világ 2022/2023. gazdasági évi kukoricatermése. A felhasználást 1180 millió tonnára jelzik, a termény zárókészlete pedig 305 millió tonnára tehető. A Tallage szeptemberi tájékoztatása szerint az Európai Unióban - Ausztria, Csehország és Lengyelország kivételével - a tenyészidőszakban nagyon kevés csapadék hullott, az augusztus közepétől visszatérő esők a kukorica állapotán már nem javítottak. Franciaországban és Délkelet-Európában megkezdődött a betakarítás, az első vágások rendkívül rossz termést jeleznek. Mivel az időjárási modellek alapján a következő időszakban további eső várható, ezért lassulhat a betakarítás üteme. A jelenlegi becslések szerint a 2022. évi termés az egy évvel korábbit 24 százalékkal, az elmúlt 5 év átlagát 20 százalékkal múlhatja alul, 53 millió tonna lehet. A főbb termelő tagországok közül - Lengyelország kivételével - mindenhol alacsonyabb termést jeleznek a Tallage szakértői.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 132,8 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica szeptember második hetében, ami az egy évvel korábbit 82 százalékkal múlta felül. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica novemberi jegyzése 4000 forinttal 138 ezer forint/tonnára csökkent szeptember 5. és 16. között. A termény decemberi és 2023. márciusi kurzusa egyaránt 143,5 ezer forint/tonna volt ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén 263-274 dollár/tonna között alakult a kukorica decemberi jegyzése a megfigyelt időszakban. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény novemberi tőzsdei elszámolóára 315-331 euró/tonna tartományban mozgott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?