Itt vannak a megdöbbentő számok: ennyibe kerül most a búza és a kukorica itthon

Itt vannak a megdöbbentő számok: ennyibe kerül most a búza és a kukorica itthon

agrarszektor.hu
Magyarországon az egy évvel korábbinál 31 százalékkal alacsonyabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 82,9 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával április utolsó hetében. A takarmánykukoricát 28 százalékkal alacsonyabb, 82,8 ezer forintos tonnánkénti áron adták április utolsó hetében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Búza

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) áprilisi előrevetítésében 787 millió tonnára jelzi a 2023/2024. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Ez a kibocsátás 7 millió tonnával múlhatja alul az előre jelzett felhasználást, így a világ búzakészletei 277 millió tonnára szűkülhetnek a gazdasági év végére. A Tallage francia piacelemző vállalat áprilisi tájékoztatása szerint az Európai Unió tagországaiban áprilisban hűvösebbre fordult az időjárás, de nem voltak nagy hőmérsékletingadozások. Franciaországban csapadék szempontjából kedvező volt az időjárás, március végén Romániába és Bulgáriába is megérkeztek az esők, míg Spanyolországban a tartós szárazság kedvezőtlenül hat a növények fejlődésére. Az EU-ban az egy évvel korábbit 1 százalékkal meghaladó területről, 22 millió hektárról 128,9 millió tonna (+3 százalék) őszi búzát takaríthatnak be az idén. A főbb termelő tagországokban továbbra is biztatóak a terméskilátások, Franciaországban 4,8 millió hektárról 34,6 millió tonna (+3 százalék), Németországban 2,9 millió hektárról 21,9 milliót tonna (-2 százalék) búzát arathatnak. Romániában 2,1 millió hektárról 9,4 millió tonna, Lengyelországban 2,5 millió hektárról 12,6 millió tonna búzatermést jeleznek. Magyarországon a Tallage szerint 5,2 millió tonna búza betakarítására van kilátás. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a 1,02 millió hektárt elfoglaló őszi búzavetések 70 százaléka volt jó, 24 százaléka közepes és 6 százaléka gyenge állapotban április elején.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 82,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával április utolsó hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbitól 31 százalékkal maradt el. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza augusztusi tőzsdei elszámolóára 2000 forinttal 75 ezer forint/tonnára csökkent április 24. és május 5. között, a szeptemberi változatlanul 79 ezer forint/tonna volt. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza májusi jegyzése 219–238 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény májusi jegyzése 233-245 euró/tonna között mozgott.

Kukorica

Az IGC áprilisi projekciójában a 2022/2023. gazdasági évit 5 százalékkal meghaladó, 1208 millió tonna globális kukoricatermést jelez a 2023/2024. gazdasági évben. A felhasználás 1202 millió tonnára tehető, ami az előző szezonét csaknem 2,5 százalékkal haladná meg. A 2023/2024. évi szezon végére 264 millió tonna kukorica maradhat a tárolókban. Az Európai Unióban a Tallage szerint a 2022. évinél mintegy 3 százalékkal kisebb területről, 8,6 millió hektárról arathatnak kukoricát az idén. Április elejéig kevés kukoricát vetettek a tagországokban. Délkelet-Európában a csapadékos időjárás késleltette a vetést, míg Olaszországban és Spanyolországban az eső hiánya lehet kedvezőtlen hatással a vetésekre. Romániában 2,45 millió (-2 százalék), Franciaországban 1,3 millió (-7 százalék), Lengyelországon 1,1 millió hektárt (-4 százalék) foglalhat el a kukorica az idén.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 82,8 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica április utolsó hetében, ami az egy évvel korábbit 28 százalékkal múlta alul. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi jegyzése 4000 forinttal 88 ezer, a novemberi és a decemberi egyaránt 3000 forinttal 87 ezer, illetve 90 ezer forint/tonnáig ereszkedett április 24. és május 5. között. A chicagói árutőzsdén 247-257 dollár/tonna tartományban ingadozott a kukorica májusi jegyzése a jelzett időszakban. A párizsi árutőzsdén a termény júniusi tőzsdei elszámolóára 227-240 euró/tonna között hullámzott ugyanekkor.forint/tonna (-28 százalék) volt április utolsó hetében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?