Hihetetlen, mennyiért árulják most ezeket a gyümölcsöket a magyar boltokban
Elképesztő, milyen áron kaphatóak a déligyümölcsök a magyar boltokban, piacokon.
Az ananász trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző növény. Őshazája Dél-Amerika, a Fülöp-szigeteken a 16. század elején leveleinek rostjából szöveteket készítettek.
Az ananász jellemzői és felhasználása
Az ananász a 19. századra hazánkban is elterjedt. Az Esterházy család Kismartonban lévő kastélyánál üvegházakban nevelte az ananászt, amelyből 1830-ban 400 db-ot szüreteltek. Levelei egyszerűek, hosszúkásak, tőrózsában állók. A levelek csúcsa hegyes, szélük tüskés, színük zöld, levélnyél nincs. A levelek erezete párhuzamos, örökzöld. Az ananász egész évben hozzáférhető, ízletes és frissítő; számos ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz - különösen gazdag C-vitaminban, amelyből 10 dkg gyümölcsben 18 mg-ot találunk. Mindezt mérsékelt energiatartalom kíséri. Tartalmaz egy enzimet - a bromelint -, amely képes beindítani és megkönnyíteni a fehérjék emésztését, ám ezen túl van még néhány jótékony hatása szervezetünkre.
A gyulladáscsökkentőként, visszértágulatok gyógyításában, valamint fehérjebontásban, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is igen hatékony vegyületet az ananász gyümölcséből és szárából nyerik ki, és nagy koncentrációban kerül táplálék-kiegészítőkbe, gyógyszerekbe. Ez nem azt jelenti, hogy az ananász fogyasztása ne segítené elő a karcsúsodást, és ne lenne rendkívül egészséges gyümölcs, épp ellenkezőleg! Mindezek mellett előszeretettel használják a gasztronómia szinte minden területén, a fagylaltoktól kezdve, a pizzán át, egészen a süteményekig és főételekig. Talán kevésbé ismert, hogy mesterszakácsok nem ritkán használják a húsok puhítására is a már említett bromelin fehérjebontó hatásait kihasználva.
Az ananász termesztése
Az ananász a laza, tőzeges, tápanyagban szegény talajt kedveli. Bőségesen öntözzük, 2-3 naponta. Nem bírja a túlöntözést. Fényigénye nagy, a félárnyékot kedveli. Nem bírja a direkt napfényt. Hőigénye nagy, igen fagyérzékeny. A növény sarjhajtással szaporítható. A termesztéshez még csak ananászmagot sem kell vásárolnunk, elég szereznünk egy gyümölcsöt és már meg is van az alapanyag! Először vágjuk le az ananászon lévő leveleket, majd a tövüknél lévő hajtásokat távolítsuk el egy késsel!
Tegyük bele a leveleket egy-egy pohár vízbe, fontos, hogy csak a hajtásokat érje a víz, ezután nincs más dolgunk, mint a növényeket egy napsütötte helyre, mondjuk az ablakpárkányra elhelyezni. Türelmesnek kell lenni, a növényeket tartsuk legalább harminc napig így, ennyi idő kell ahhoz, hogy friss hajtásokat lássunk. Ültessük a növényeket cserepekbe, helyezzük ismét napsütötte helyre, és locsolgassuk meg legalább egyszer egy héten. Figyeljük folyamatosan a növényt, ha hamarabb kiszáradna, akkor akár 2-3 alkalommal is önthetünk rá vizet. Fontos tudni, hogy legalább 1-2 évnek el kell telnie, mire termést is fog hozni.
Elképesztő, milyen áron kaphatóak a déligyümölcsök a magyar boltokban, piacokon.
Egyre több gyümölcsöt importálnak a spanyolok.
Ezt mindenkinek ki kell próbálnia!
Bárki termeszthet gyümölcsöket akár cserépben is.
Thaiföldi termékről derült ki, hogy problémás lehet.
Legyen saját egzotikus gyümölcsösünk!
Hiába kelendő itthon az édesburgonya, a hazai termés nem tudja kielégíteni a fogyasztók igényeit.
Sok növény esetében ez az időszak ideális a tavaszi virágzás előkészítéséhez, de vannak olyan fajok, amiket ilyenkor békén kell hagyni.
Mivel az állatok természetes élettere fokozatosan szűkül, az emberé pedig folyamatosan bővül, így elkerülhetetlenek az esetleges találkozások.
Kiválhat az anyacégből és különálló vállalattá válhat a BASF mezőgazdasági részlege.
Egy kivételével minden feltétel adott ahhoz, hogy felpöröghessen a hazai és európai drónpiac.
Napjainkban a gazdálkodás során sok tényező befolyásolja
A hazai vaddisznó állományban hetedik éve van jelen az afrikai sertéspestis vírusa.