Ananász

Az ananász trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző növény. Őshazája Dél-Amerika, a Fülöp-szigeteken a 16. század elején leveleinek rostjából szöveteket készítettek.

Az ananász jellemzői és felhasználása

Az ananász a 19. századra hazánkban is elterjedt. Az Esterházy család Kismartonban lévő kastélyánál üvegházakban nevelte az ananászt, amelyből 1830-ban 400 db-ot szüreteltek. Levelei egyszerűek, hosszúkásak, tőrózsában állók. A levelek csúcsa hegyes, szélük tüskés, színük zöld, levélnyél nincs. A levelek erezete párhuzamos, örökzöld. Az ananász egész évben hozzáférhető, ízletes és frissítő; számos ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz - különösen gazdag C-vitaminban, amelyből 10 dkg gyümölcsben 18 mg-ot találunk. Mindezt mérsékelt energiatartalom kíséri. Tartalmaz egy enzimet - a bromelint -, amely képes beindítani és megkönnyíteni a fehérjék emésztését, ám ezen túl van még néhány jótékony hatása szervezetünkre.

A gyulladáscsökkentőként, visszértágulatok gyógyításában, valamint fehérjebontásban, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is igen hatékony vegyületet az ananász gyümölcséből és szárából nyerik ki, és nagy koncentrációban kerül táplálék-kiegészítőkbe, gyógyszerekbe. Ez nem azt jelenti, hogy az ananász fogyasztása ne segítené elő a karcsúsodást, és ne lenne rendkívül egészséges gyümölcs, épp ellenkezőleg! Mindezek mellett előszeretettel használják a gasztronómia szinte minden területén, a fagylaltoktól kezdve, a pizzán át, egészen a süteményekig és főételekig. Talán kevésbé ismert, hogy mesterszakácsok nem ritkán használják a húsok puhítására is a már említett bromelin fehérjebontó hatásait kihasználva.

Az ananász termesztése

Az ananász a laza, tőzeges, tápanyagban szegény talajt kedveli. Bőségesen öntözzük, 2-3 naponta. Nem bírja a túlöntözést. Fényigénye nagy, a félárnyékot kedveli. Nem bírja a direkt napfényt. Hőigénye nagy, igen fagyérzékeny. A növény sarjhajtással szaporítható. A termesztéshez még csak ananászmagot sem kell vásárolnunk, elég szereznünk egy gyümölcsöt és már meg is van az alapanyag! Először vágjuk le az ananászon lévő leveleket, majd a tövüknél lévő hajtásokat távolítsuk el egy késsel!

Tegyük bele a leveleket egy-egy pohár vízbe, fontos, hogy csak a hajtásokat érje a víz, ezután nincs más dolgunk, mint a növényeket egy napsütötte helyre, mondjuk az ablakpárkányra elhelyezni. Türelmesnek kell lenni, a növényeket tartsuk legalább harminc napig így, ennyi idő kell ahhoz, hogy friss hajtásokat lássunk. Ültessük a növényeket cserepekbe, helyezzük ismét napsütötte helyre, és locsolgassuk meg legalább egyszer egy héten. Figyeljük folyamatosan a növényt, ha hamarabb kiszáradna, akkor akár 2-3 alkalommal is önthetünk rá vizet. Fontos tudni, hogy legalább 1-2 évnek el kell telnie, mire termést is fog hozni.

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.