Gyakran veszel banánt? Nem árt tisztában lenned vele, mi derült ki róla

Gyakran veszel banánt? Nem árt tisztában lenned vele, mi derült ki róla

Szászi Zoltán
Egy új kutatás szerint néhány évtizeden belül a világ elsődleges banántermesztő vidékein a termelésre használható terület 60 százaléka eltűnhet. Sok gazdának az egyetlen bevételi forrása a banán, ami nem csak harapnivaló vagy desszert. Több száz millió ember számára akár a napi kalória egyharmadát is adhatja a trópusi gyümölcs. A nagy országok együttműködése nélkül nincs megoldás, mondják a szakértők, azonban a klímaváltozáson kívül nyomott termelői árakkal is szembenéznek a gazdák. 

A világ banántermelését komoly veszély fenyegeti a megváltozott klíma miatt, figyelmeztet egy új kutatás. Ez pedig még annál is nagyobb fenyegetés, mint azt elsőre gondolnánk. Ha a banán eltűnik, az nemcsak az európai szupermarketek zöldség-gyümölcs szelekciójában lesz érzékelhető. A banán ugyanis a trópusokon sok gazdának a fő bevételi forrása és többmillió ember élelmezésében játszik központi szerepet.

Magyarországon általában csak desszertként, tízóraiként, gyors harapnivalóként tekintünk a banánra. Ám ezt a gyümölcsöt a világon rengeteg ember mindennap fogyasztja elsődleges élelemként. Több, mint 400 millióan vannak, akiknek a napi kalóriabevételének 15-27 százalékát a banán adja ki. A klímaváltozás miatt azonban a latin-amerikai és karibi térség régióiban a banán termelésére legalkalmasabb területek 60 százaléka elveszhet 2080-ra az emelkedő hőmérséklet és a szélsőséges időjárási események miatt - írja a tanulmány.

Pusztulást hoz a megváltozott klíma

A globális felmelegedés egyszerre több módon is hat a banántermelésre. Egyrészt, ha szárazság van, az könnyen hatalmas károkat okoz. A banán szereti a meleget, 15-35 Celsius-fok közötti hőmérsékleten érzi jól magát, ugyanakkor a vízhiányra nagyon érzékeny. Másfelől, a szélsőséges viharok is tovább rontják a kilátásokat, a növények leveleit súlyosan károsítják, megnehezítve a fotoszintézist. A helyzetet pedig ennél is sokkal súlyosabbá teszi egy gombás fertőzés, a Panama betegség, amit a Fusarium gomba okoz. Ez a fertőzés akár a teljes ültetvényt is elpusztíthatja. A helyi gazdák sötéten látják a jövőt. Egy, a jelentést író kutatóknak nyilatkozó, guatemalai banántermesztő, Aurelia Pop Xo szerint a globális felmelegedés teljesen ellehetetleníti őket.

A klímaváltozás megöli a növényeinket. Nincs semmi bevételünk már, semmit nem tudunk eladni. Az ültetvényem pusztul ki teljesen. Ez történik. Halál. Korábban már voltak előrejelzések róla, hogy ezekkel a változásokkal számolnunk kell. De az egész sokkal korábban érkezett, mint azt gondoltuk. Mindez azért van, mert nem törődünk az anyafölddel, az ökoszisztémával. Nagyon aggódom a gyerekeink és unokáink miatt. Amit most még nem tudok, hogy mennyit fog a jövőben romlani a helyzet. Hogy vajon elvesztjük-e az egész ültetvényt - ez hatalmas baj lesz nekünk.

Holly Woodward-Davey, a fenntartható, méltányos, és igazságos banán- és ananásztermesztésért létrejött Banana Link szervezet projektvezetője szerint csak átfogó reform segíthet. A növekedő hőmérséklet nem csak a termény mennyiségét csökkenti évről évre, hanem a munkások is egyre pokolibb körülmények között kell dolgozzanak.

A hőstressz miatt a banán jóval fogékonyabb lesz a betegségekre és fertőzésekre. Ha nem hozunk valami rendszerszintű változást, akkor végig kell nézzük, hogy a Cavendish banánt letarolja a Fusarium gombafertőzés, ami teljes ültetvényeket és gazdaságokat tud kipusztítani. A betegség már most jelen van az európai piac kulcsfontosságú beszállító országaiban, mint például Kolumbiában és Peruban

- mondta a szakértő.

A nagy országok nélkül nincs megoldás

A Christian Aid arra hívja fel a nemzetközi közvélemény figyelmét, hogy a nemzetközileg klímaváltozás hatásainak kezelésére elérhető forrásokból a térség termesztői (akik csak elszenvedői a globális felmelegedés káros hatásainak) irányított támogatást kapjanak. A szervezet azt is kiemelte, hogy a gazdagabb, és magasabb széndioxid-kibocsátással rendelkező országok kell lépjenek, csökkentve a kibocsátásukat. Erre a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezmény tud keretet biztosítani, mivel a résztvevő országok idén nyújtják be az új klímavédelmi akcióterveiket, amikben a kibocsátási céljaikat is frissítik.

Azonban a banántermesztők helyzetét a gazdasági körülmények is nehezebbé teszik, hívta fel a figyelmet a Fairtrade Alapítvány fenntartható beszerzésekért felelős senior vezetője, Anna Pierides. A banán népszerűsége és a termesztők rossz anyagi helyzete között nagy az egyenlőtlenség, hiszen a termelőktől nyomott áron vásárolják fel a terményt.

Az Egyesült Királyságban az egyik legnagyobb az egy főre jutó banánfogyasztás Európában, ugyanakkor a szupermarketek olcsó árai folyamatosan elértéktelenítik a banánt. A klímaváltozás és a növekvő költségek közepette tennünk kéne érte, hogy ne a banántermelők fizessék meg az olcsó gyümölcs árát.

Unjuk a banánt?

A Magyarországra érkező banán döntően Costa Ricából és Ecuadorból származik. Tavaly 0,89 és 1,1 euró között mozgott az importált banán nagykereskedelmi ára. A KSH több éves idősoros adati szerint a magyarországi banánfogyasztás évente átlagban 4,3 kilogramm fejenként. Ez alacsonyabb, mint a világátlag - ami az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint 11,7 kg évente. A banán egyébként egy tápláló és sokoldalúan felhasználható gyümölcs, így például edzés, testmozgás előtt nagyszerű választás, mivel gyors energiához juttatja a szervezetet.

A magyarok egyébként nagyon kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Az OECD kétévente megjelenő, Health at Glance egészségügyi felmérésének legutóbbi, tavalyi kiadása alapján Magyarország a napi zöldségfogyasztásban legutolsó. A fiatalok körében például, EU átlagban, a 15 évesek 56 százaléka nem eszik naponta zöldséget és gyümölcsöt, de Magyarországon 65 százalék az arány. A teljes lakosságban hátulról az ötödik helyen van gyümölcsfogyasztásban Magyarország az EU országok közül, pedig a rendszeres zöldség- és gyümölcs fogyasztása az egészséges élethez elengedhetetlen lenne.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A napraforgó helyzet (x)

A hűvös tavasz miatt a napraforgó fejlettsége nem az ideális viszont a gyomok már olyan nagyok lehetnek, hogy nem lehet várni a gyomirtással.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
EZT OLVASTAD MÁR?