Bajban sok magyar termelő? Súlyos lehet, ha erre nem figyelnek oda
A klímaváltozás következtében hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kap a hőstressz, melynek negatív gazdasági hatásait az állattenyésztésben is tapasztalhatjuk.
A klímaváltozás következtében hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kap a hőstressz, melynek negatív gazdasági hatásait az állattenyésztésben is tapasztalhatjuk.
Megjelent és ingyenesen elérhető a Modern Állattenyésztők Magazinja legfrissebb, 2025 harmadik negyedéves lapszáma.
A legeltetett húsmarháknál is egyre nagyobb problémát jelentenek a nyári hőségek.
Egyre több magyar gazdálkodó tesz próbát a precíziós időjárás-állomásokkal és szenzoros megoldásokkal.
Ismét fellendülőben van a szójatermesztés Magyarországon, egyre több termelő tesz próbát ezzel a növénnyel.
Az egyre súlyosbodó aszályhelyzet közepette sok gazda már egy átlagos-közepes napraforgóterméssel is elégedett lenne.
A körülmények ma már egészen mások, sok termelő azonban még mindig makacsul ragaszkodik a megszokott módszerekhez.
A szakértő szerint az idei szárazság mind a növénytermesztésben, mind az állattartásban komoly károkat okozhat.
A klímaváltozás miatt pár évtized alatt szinte eltűnhet a banán a boltok polcairól.
Az adiabatikus hűtés egy modern, fenntartható és költséghatékony megoldás a hőstressz mérséklésére.
Éghajlatunk folyamatosan változik, egyre melegebb nyarak adják fel a leckét szervezetünknek.
Ezek az innovatív megközelítések egyre nagyobb teret nyernek a precíziós gazdálkodásban, hazánkban még mindig csak egy szűk réteg az, aki ténylegesen alkalmazza is.
Új szenzorrendszer segíthet az állattartóknak pontosabban észlelni a betegségeket.
Idén is súlyos károkat okozhat a fertőzés, nagyon észnél kell lennie a gazdálkodóknak.
Szinergikus szemléletmódra van szükség a növényt érő stresszhatások hatékony kezeléséhez.
A kutatás fókuszában a nagy tenyészértékű tej- és hústermelő szarvasmarhák tenyésztéstechnológiájának és takarmányozásának korszerűsítése állt.
A hőségnek jobban ellenálló burgonyát hoztak létre amerikai tudósok a géntechnológia segítségével.
A biológusok jelentős áttörést értek el a zöldség hőtűrő képességének kutatásában.
A hosszútávú megoldás az extrém időjárással szemben a hőstresszt toleráló fajták termesztésbe vonása lehet.
A rossz hazai termés ellenére nem számít a kukorica árának emelkedésére a közeljövőben a cég.

A 2025-ös szezon ismét bebizonyította, hogy a növénytermesztésben nincs többé kiszámíthatóság.
Közeleg a karácsony, így egyre több háztartásban bukkanhat fel a tél egyik slágernövénye, a karácsonyi kaktusz is.
Az utóbbi évek időjárási anomáliái lassan éghajlati változás szintjére emelkednek.
Sok olyan étel van, melyek gyártásakor vagy otthoni elkészítésekor egy ponton szükség van az állagának a sűrítése.
A hatékonyságot növelő funkciókról nem, a kényelmi opciókról viszont hajlandóak lemondani a magyar gazdák.