Bajban vannak a magyar gazdák: egyre többen kényszerülnek drasztikus lépésre

agrarszektor.hu
Az idei nyár minden termelőnek nagy gondokat okozott, ez viszont különösen igaz az Alföldön tevékenykedő gazdákra. Van olyan megye, ahol a kukoricatermő terület felét kényszerből silózták a termelők, és veszteséges lehet a termelés a megugró költségei és a gyenge hozam miatt. Mindemellett sokan már a műtrágyával is spórolni kezdtek, ami szintén nem szerencsés.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Nyár derekán úgy látszott, hogy a búza, a repce, a kukorica és a napraforgó - kifejezetten az adott növény termelésére vonatkozó - költségei a 2021/2022-es szezonra jellemző hektáronkénti 370-450 ezer forintról 650 ezer körülire emelkednek - válaszolta a Világgazdaságnak Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa. Azóta romlott a helyzet, arra viszont egyelőre nincsenek pontos számok, hogy ez költségágon mit takar - tette hozzá. A nyáron betakarított kalászosokat egyelőre jellemzően tárolják a termelők, abban bízva, hogy még emelkedik az áruk. A kukoricánál és a napraforgónál pedig ezek a hozamok sok termelőnél azt jelenthetik, hogy veszteséggel takaríthatják be a terményüket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyelőre nem nagy területen végzett betakarítási adatokból kiderül, hogy idén a napraforgó hektáronként másfél-kettő tonna körüli átlagtermést hozott, de még akadnak még ennél is rosszabb eredmények. A szakember szerint a gazdálkodók többnyire féltermésre számítanak általában. Az elmúlt 5 évben egyébként az átlagtermés egyszer elérte a 3 tonnát, az ötéves hektáronkénti átlag pedig 2,87 volt. A kukorica arányaiban még rosszabb termést hoz, főleg az ország középső és keleti területein. Egyelőre még nem jelentek meg pontos adatok arról sem, hogy a gazdálkodók a bevetett terület hány százalékán döntöttek a kényszersilózás mellett. Annyit viszont lehet tudni, hogy Békés megyében például a kukoricaterület felét, nagyjából 45 ezer hektárt érintett. A megmaradó területen pedig 1-4 tonna közötti termésátlagról számoltak be eddig a gazdálkodók. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az őszi vetésű növények vetőmagellátásával kapcsolatban többen panaszkodtak amiatt, hogy leszűkült az elérhető fajtaszortiment. Csősz Tibor szerint arra most kevés példa lehet, hogy már a tavasszal a földbe kerülő növények vetőmagjait is beszerzik a termelők, mert a lehető legnagyobb mértékben próbálják csökkenteni a kiadásaikat. Műtrágyából például a gazdálkodók jelentős hányada be szokta szerezni a teljes szezonra számolt szükségletét, most viszont ez távolról sincs így. A mesterséges tápanyagpótló ugyanis jelentősen megdrágult, az elérhetősége is rendkívül hektikus, ráadásul a péti nitrogénműtrágya-gyár is leállt egy ideje, és jelenleg készletből árusít. Arról pedig szintén nincs információ, hogy ez meddig lehet elég

- írja a lap.

A szakember hozzátette, hogy már sok helyről jelezték, hogy 10-30 százalékkal visszafogják a műtrágya-kijuttatást. A kérdés az, hogy ez mennyire általános, hiszen a nyugati megyékben - ahol ugyan volt aszály, de nem olyan pusztító, mint másutt - a jelenlegi árak mellett még van fedezet a termelésen. A déli, délnyugati országrészből 6-7 tonnás előrejelzés érkezett, a legoptimistábbak a kisalföldi termelők voltak, onnan 6-8 tonna körüli becslések jöttek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A kukoricánál azokat a táblákat kezdték el betakarítani, amikről nem tárolták be a terményt, hanem kombájn mellől értékesítették, például etanolgyárnak. A szárítás azonban elképesztő mértékben megdrágult az emelkedő gázárak miatt. Hogy pontosan mennyire, arról még jelenleg nincsenek is pontos információi az érdekképviseletnek, mert ez az adott gazdálkodó gázárszerződésétől függ. Csősz Tibor információi szerint sok ilyen kontraktus október 1-jével újul meg, és elég valószínű, hogy nem is tartalmaz majd konkrét árat, hanem majd a mindenkori tőzsdei árhoz kötik. A kialakult helyzet miatt sok termelő, amíg csak tudja, „lábon hagyja” a kukoricát azért, hogy kint a táblán minél többet tudjon veszíteni a víztartalmából, ezzel spórolva a szárításon. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34