Új műtrágyákkal tarolná le a piacot a magyar cég: ez sok mindent megváltoztathat

agrarszektor.hu
Óriási pazarlás folyik az élet sok területén, és ez bizony a mezőgazdaság egyes ágazataira, például a műtrágyaszektorra is igaz. Márpedig luxus lehet az, hogy a drasztikus áremelkedések és infláció mellett a kijuttatott anyagoknak több mint a fele „megy a levesbe”. Erre erősítettek rá a szakértők az AltoTerra sajtótájékoztatóján, Kecskeméten. A környezetvédelem és a fenntarthatóság szintén a mindennapjaink részévé vált, kérdés, hogy vajon ez hogy tud megmutatkozni a műtrágyagyártás és használat során? A szakértők erre a kérdésre is megadták a választ.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Patyi Roland, az AltoTerra ügyvezetője egy érdekes, ám annál elgondolkodtatóbb tényt közölt, miszerint mintegy 440 milliárd forintot lehet bukni műtrágyázáskor évente - ez pedig a jelenlegi helyzetben nagy gondot jelent. A földekre kijuttatott anyagokból nagyjából 40%-ot tudnak mindössze felvenni a növények, a többi kárba megy.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebben a válságos helyzetben, mikor ennyire mennek felfelé az árak és súlyos infláció is sújt minket, ez nagy luxus. Lényegében 440 milliárd forintot csak úgy otthagyunk a földeken. A célunk az, hogy ezt csökkenteni tudjuk. Az ágazat folyamatosan újabb változásokkal néz szembe. Ahhoz, hogy ezeken a kihívásokon eredményesen lehessen továbbjutni, a legcélravezetőbb eszközöket kell keresni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az előadások során elhangzott, hogy egyfajta forradalom is zajlik a földeken, hiszen sikerült olyan termékeket kifejleszteni, amelyek amellett, hogy beleilleszthetők a zöld elvárásokba, olyan eredményeket lehet velük elérni, amire évtizedek óta nem volt példa. A foszforműtrágyázásban újításnak számít az, hogy már létezik olyan termék is, ami a talajban nagy felületet képez, aminek köszönhetően a talajban található pozitív töltésű kationok nem a foszforhoz, hanem az adott termék molekulájához csatlakoznak. A foszfor molekula szabadon marad, felvehetővé válik a növény számára. Ez pedig nemcsak a műtrágyával kijuttatott foszfort, de a talajban található, természetes módon feltáródó foszfor molekulákat is megtartja felvehető formában a növény számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az időjárás nem volt túl kegyes a termelőkkel idén, és az igazsághoz hozzátartozik az, hogy eső nélkül a műtrágyák sem kellően hatékonyak. Ezért is szükségesek a fejlesztések, hogy minél nagyobb arányban tudják felvenni a növények a szükséges anyagokat és hasznosítani is tudják azokat. Az eddig említett problémákat tehát meg kell látni és megoldásokat kell találni a gyártóknak és a termelőknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?