Új műtrágyákkal tarolná le a piacot a magyar cég: ez sok mindent megváltoztathat

Új műtrágyákkal tarolná le a piacot a magyar cég: ez sok mindent megváltoztathat

agrarszektor.hu
Óriási pazarlás folyik az élet sok területén, és ez bizony a mezőgazdaság egyes ágazataira, például a műtrágyaszektorra is igaz. Márpedig luxus lehet az, hogy a drasztikus áremelkedések és infláció mellett a kijuttatott anyagoknak több mint a fele „megy a levesbe”. Erre erősítettek rá a szakértők az AltoTerra sajtótájékoztatóján, Kecskeméten. A környezetvédelem és a fenntarthatóság szintén a mindennapjaink részévé vált, kérdés, hogy vajon ez hogy tud megmutatkozni a műtrágyagyártás és használat során? A szakértők erre a kérdésre is megadták a választ.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Patyi Roland, az AltoTerra ügyvezetője egy érdekes, ám annál elgondolkodtatóbb tényt közölt, miszerint mintegy 440 milliárd forintot lehet bukni műtrágyázáskor évente - ez pedig a jelenlegi helyzetben nagy gondot jelent. A földekre kijuttatott anyagokból nagyjából 40%-ot tudnak mindössze felvenni a növények, a többi kárba megy.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebben a válságos helyzetben, mikor ennyire mennek felfelé az árak és súlyos infláció is sújt minket, ez nagy luxus. Lényegében 440 milliárd forintot csak úgy otthagyunk a földeken. A célunk az, hogy ezt csökkenteni tudjuk. Az ágazat folyamatosan újabb változásokkal néz szembe. Ahhoz, hogy ezeken a kihívásokon eredményesen lehessen továbbjutni, a legcélravezetőbb eszközöket kell keresni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az előadások során elhangzott, hogy egyfajta forradalom is zajlik a földeken, hiszen sikerült olyan termékeket kifejleszteni, amelyek amellett, hogy beleilleszthetők a zöld elvárásokba, olyan eredményeket lehet velük elérni, amire évtizedek óta nem volt példa. A foszforműtrágyázásban újításnak számít az, hogy már létezik olyan termék is, ami a talajban nagy felületet képez, aminek köszönhetően a talajban található pozitív töltésű kationok nem a foszforhoz, hanem az adott termék molekulájához csatlakoznak. A foszfor molekula szabadon marad, felvehetővé válik a növény számára. Ez pedig nemcsak a műtrágyával kijuttatott foszfort, de a talajban található, természetes módon feltáródó foszfor molekulákat is megtartja felvehető formában a növény számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az időjárás nem volt túl kegyes a termelőkkel idén, és az igazsághoz hozzátartozik az, hogy eső nélkül a műtrágyák sem kellően hatékonyak. Ezért is szükségesek a fejlesztések, hogy minél nagyobb arányban tudják felvenni a növények a szükséges anyagokat és hasznosítani is tudják azokat. Az eddig említett problémákat tehát meg kell látni és megoldásokat kell találni a gyártóknak és a termelőknek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?