Ezek a megoldások jelenthetik a jövőt a növényvédelemben

Ezek a megoldások jelenthetik a jövőt a növényvédelemben

agrarszektor.hu
A fenntarthatósági elvárások a mezőgazdaságban is egyre nagyobb jelentőséget képviselnek, a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodás körébe tartozó növényvédelem is egyre nagyobb szerepet kap. A modern növénytermesztésről, illetve a napjainkban aktuális fenntarthatósági elvárásairól kérdezte az Agrárszektor Dr. Lukács Domonkost, a Corteva Agriscience magyarországi gyomirtó szer termékmenedzserét, aki a Portfolio AgroFuture 2024 Konferencián kerekasztal-beszélgetés keretein belül is megszólal a témában. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mai modern növénytermesztés célja, hogy a rendelkezésre álló földterületen növelje a hozamokat, hogy a növekvő népesség táplálására és biztonságos élelmiszerek előállítására képes legyen a növénynemesítés, a növényvédelem és a tápanyagutánpótlás legmodernebb eszközeinek felhasználásával, összeállítva az adott területhez a legjobban illeszkedő szakmai technológiát, szem előtt tartva a fenntarthatóság irányelveit.

-fejtette ki Dr. Lukács Domonkos. Hozzátette, a jelenlegi gazdasági környezetben különösen fontos, hogy maximalizáljuk az egységnyi területen előállítható mennyiséget. 

Fenntartható gazdálkodás 

Ma a fenntarthatósági elvárások tekintetében egyszerre kell megfelelni az ökológiai és a gazdasági szempontoknak. A gazdák a földből élnek, azon állítanak elő a társadalom számára biztonságosan felhasználható termékeket, amiből a bevételük származik. A fenntarthatóság tehát a termőföldnél kezdődik. A növénytermesztésben a főbb fenntarthatósági elvárások a talajok megfelelő ismeretén túl, a megfelelő minőségű vetőmag használata és a legnagyobb biztonságot adó, okszerű növényvédelem alkalmazása – fogalmazott a szakértő az Agrárszektornak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Elmondta, hogy fontos kérdés a növényvédelemben a rezisztencia megelőzése, illetve menedzselése is. Ennek kivitelezéséhez sajnos kevés esetben van lehetőség megfelelő alternatívára, - például rovarölő szerek esetében nem állnak rendelkezésre alternatív hatóanyagok - de törekedni kell a lehetséges megoldások együttes alkalmazására, illetve új típusú molekulák bevetésére, ahol ez rendelkezésre áll. Ezen pillérek az alapjai a megfelelő terméshozamok elérésének úgy, hogy közben a környezet terhelését is csökkentjük.  

A Corteva egy olyan globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat, ami működése középpontjába a fenntarthatóságot helyezi. Ez azt jelenti, hogy olyan megoldásokon dolgozunk, amelyek a természeti erőforrások megóvása mellett segítenek ügyfeleinknek, hogy maximalizálják termelékenységüket és jövedelmezőségüket.

-fejtette ki Dr. Lukács Domonkos. Napjainkban a globális klímaváltozás miatt bekövetkezett időjárási szélsőségek nagy mértékben befolyásolják a mezőgazdasági ágazatot. Hazánk klímája különösen változékony, több különböző klímazóna befolyásolja időjárásunkat. A legnagyobb feladatunk a szélsőségek mérséklése a veszteségek minimalizálásával – hangsúlyozta a szakértő.  Ehhez rendelkezésre állnak olyan hibridek, amelyek a szélsőségeknek jobban ellenállnak, például azáltal, hogy 5-10 %-kal jobb a vízhasznosító képességük, így nyújtva további termésbiztonságot a gazdáknak. A szakember elmondása szerint másik fontos eleme a szélsőségek minimalizálásának a megfelelő tápanyagellátás, valamint a károkozók folyamatos távoltartása.  

A legújabb elvárás a növényvédőszer használat csökkentésére nem azt jelenti, hogy a meglévő technológiát minimalizáljuk, hanem új, korszerű megoldásokat illesztünk be a növénytermesztés gyakorlatába

- mondta az Agrárszektornak Dr. Lukács Domonkos. Hozzátette, hogy számos új molekula áll rendelkezésre a rezisztencia kialakulásának késleltetésére, de vannak új formulációk is, amelyek a biztonságosabb termékhasználatot teszik lehetővé. Mindezek közös jellemzője az alacsony dózis, ami alapjában véve csökkenti a kijuttatott növényvédőszer mennyiségét.  

Mindezek együttes alkalmazása, integrálása adja a növénytermesztés fenntarthatóságát mind ökológia, mind ökonómiai vonatkozásban úgy, hogy az időjárás okozta veszteségeket is minimalizálni tudjuk

-fogalmazott Dr. Lukács Domonkos. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?