Most már biztos: brutálisan drága lesz ez a húsféle karácsonykor

Most már biztos: brutálisan drága lesz ez a húsféle karácsonykor

agrarszektor.hu
Országos átlagban jóval kevesebb a hal a magyarországi tavakban, mint az elmúlt években. Éppen emiatt, mire eljut a vásárlóhoz a hal, már ötven százalékkal is többet kell fizetni érte, mint tavaly.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Rendkívül gyenge évre számít a magyar halágazat legtöbb szereplője. Vannak olyan tógazdaságok, ahol már be is fejeződött a munka, ahogy olyanok is, ahol még el sem kezdték. Sajnos voltak olyan termelők is, akiknek már júliusban el kellett végezniük a tavak kényszerlehalászását - írta meg az Index. Széptölgyesen például szerdán kezdték a lehalászást, és úgy tűnik, hétfőn már be is fejezik. Fördős József, a Pannónia Mezőgazdasági Zrt. ágazatvezetője a TEOL.hu portálnak úgy nyilatkozott, hogy

a súlygyarapodás messze elmaradt attól, amit vártunk, darabszámra megfelelő lenne a halállomány, de sajnos az áprilisi hideg időben, majd az ezt követő forró szárazságban nem tudtak megfelelően fejlődni a halak, csak vegetáltak a tóban.

Az már most látszik, hogy országos átlagban is jóval kevesebb a hal, mint az elmúlt években. Ezzel kapcsolatban az Agrárszektor korábban megkereste a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezetet (MA-HAL), amelynek szóvivője, Lévai Ferenc elmondta, hogy az idei rendkívüli aszály, a magas takarmányárak, a halevő madarak okozta károk, valamint a támogatások hiánya miatt elkeserítő helyzetben van a tógazdasági haltermelés Magyarországon.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gyengébb haltermésből kifolyólag a felvásárlók mintegy 20%-kal többet fizetnek a termelőknek, és erre még a kereskedő is ráteszi a maga hasznát. Mire a vásárlóhoz jut a hal, akár már 50%-kal is többet kell fizetni érte, mint egy évvel ezelőtt. A költségek emelkedése miatt karácsonykor akár 1800-2000 forintba is kerülhet egy kiló ponty.

Németh István, a MA-HAL elnöke elmondta, hogy míg a korábbi években a magyar haltermelés 18-22%-át exportálták, idén ez az arány várhatóan 10% alá fog csökkenni, hogy a hazai ellátás zavartalansága biztosítva legyen. Ez amiatt is komoly érvágás az ágazatnak, mert a jó minőségű magyar hal eléggé keresett a környező országokban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31