Amíg 2017-ben még mindössze 1930 forintot kellett Magyarországon kifizetni egy kilónyi pontyszeletért vagy pontyfiléért, ez az ár 2024-re 4320 forintra emelkedett. Ez mintegy 125%-os drágulást jelent kevesebb, mint 10 évre alatt. A legnagyobb mértékű áremelkedés 2022-ben és 2023-ban történt, amikor mindkét alkalommal 30,8%-kal emelkedett ezeknek az élelmiszereknek az ára az egy évvel korábbi árszinthez képest. A drágulás mögött számos ok húzódik meg, az aszályos időszakoktól és a csapadékhiánytól kezdve a ragadozók kártételétől és a takarmányok árának emelkedésén át az ágazati támogatások hiányáig.

A hal a karácsonyi szezon hagyományos élelmiszere, a statisztikák szerint a hazai halfogyasztás 40%-a ebben az időszakban szokott realizálódni. Timmel Ede, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) ügyvezető igazgatója nemrég az Agrárszektornak elmondta, hogy idén is bőséges és kiváló minőségű magyar halkínálat áll a fogyasztók rendelkezésre a karácsonyi időszakban. A szakember emellett jelezte azt is, hogy az árak a tavalyi szinthez hasonlóak lesznek, annak ellenére, hogy a termelési költségek jelentősen növekedtek. Timmel Ede jelezte, hogy idén a pontyszelet ára 3500-4500 Ft/kg körül fog mozogni, bár boltonként és régiónként lehetnek eltérések az árakban.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a MA-HAL körképéből pedig az is kiderült, hogy a vásárlók részéről ma már alapvető elvárás, hogy szálkamentes legyen a termék, a pikkelyes halak lassan eltűnnek a piacról, élő halat pedig már csak kevesen vásárolnak. A hagyományokhoz híven várhatóan ebben a szezonban is a ponty lesz a legkelendőbb, de egyre többen keresik a busát és az amúrt is, a szálkától ódzkodó fogyasztók pedig előszeretettel választják a ragadozó fajokat, a harcsát és a süllőt.











