Kiderültek a karácsonyi halárak: ezt jó, ha mindenki tudja

Kiderültek a karácsonyi halárak: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A korábbi évektől eltérően idén nem fog drágulni karácsonykor a hal: a halgazdaságok a tavalyi áron fogják adni. A döntést a takarmányárak és az energiaköltségek csökkenése indokolja, de a szállítás sem kerül többe idén, mint egy évvel ezelőtt. A halászati szakmaközi szervezet szerint csak a kereskedőkön múlik, drágábban lesz-e a hal.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

November végéig tart az őszi lehalászás a hazai halgazdaságokban. A téli szezonban legnagyobb a kereslet a halakra, és a termelők azt remélik, idén a korábbi éveknél nagyobb forgalmuk lesz, mert nem emeltek árakat - hangzott el az RTL Híradóban.

Drasztikusan csökkentek a takarmányárak a tavalyi évhez képest, normalizálódtak az energiaköltségek. Csak a bérköltség növekedett a tavalyi évhez képest, de a másik kettő kompenzálja ezt

- mondta el Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

Mennyibe kerülhet a hal idén karácsonykor?

Az élő ponty kilója tehát idén is 2000 forint körül alakul majd, a harcsát kilónként 4000 forintért adhatják. Filézve természetesen mindkettő drágább lesz. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) a következő hetekben levelet fog írni a kereskedőknek, hogy a termelői árakhoz hasonlóan a piacokon se legyen áremelés.

Az nem járja, hogy azt az árrés-csökkenést, amit mi a fogyasztóknak szántunk, a kereskedelem lefölözni

- emelte ki Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője.

A szakmai szervezet szerint az árakkal lehet a leginkább ösztönözni a halfogyasztást Magyarországon. Ez ugyanis még mindig elmarad az uniós átlagtól, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) 2021-es adatai alapján a magyarok fejenként mindössze 6,5 kilogramm halat esznek évente.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?