Kiderültek a karácsonyi halárak: ezt jó, ha mindenki tudja

Kiderültek a karácsonyi halárak: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A korábbi évektől eltérően idén nem fog drágulni karácsonykor a hal: a halgazdaságok a tavalyi áron fogják adni. A döntést a takarmányárak és az energiaköltségek csökkenése indokolja, de a szállítás sem kerül többe idén, mint egy évvel ezelőtt. A halászati szakmaközi szervezet szerint csak a kereskedőkön múlik, drágábban lesz-e a hal.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

November végéig tart az őszi lehalászás a hazai halgazdaságokban. A téli szezonban legnagyobb a kereslet a halakra, és a termelők azt remélik, idén a korábbi éveknél nagyobb forgalmuk lesz, mert nem emeltek árakat - hangzott el az RTL Híradóban.

Drasztikusan csökkentek a takarmányárak a tavalyi évhez képest, normalizálódtak az energiaköltségek. Csak a bérköltség növekedett a tavalyi évhez képest, de a másik kettő kompenzálja ezt

- mondta el Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

Mennyibe kerülhet a hal idén karácsonykor?

Az élő ponty kilója tehát idén is 2000 forint körül alakul majd, a harcsát kilónként 4000 forintért adhatják. Filézve természetesen mindkettő drágább lesz. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) a következő hetekben levelet fog írni a kereskedőknek, hogy a termelői árakhoz hasonlóan a piacokon se legyen áremelés.

Az nem járja, hogy azt az árrés-csökkenést, amit mi a fogyasztóknak szántunk, a kereskedelem lefölözni

- emelte ki Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője.

A szakmai szervezet szerint az árakkal lehet a leginkább ösztönözni a halfogyasztást Magyarországon. Ez ugyanis még mindig elmarad az uniós átlagtól, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) 2021-es adatai alapján a magyarok fejenként mindössze 6,5 kilogramm halat esznek évente.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?