Váratlan fordulat a magyar boltokban: meglepő dolog történik az élelmiszerárakkal

agrarszektor.hu
A csúcsra ért az élelmiszerinfláció, vagyis néhány hónapon belül csökkeni fog egyes élelmiszerek ára, legalábbis alacsonyabb szintű növekedésre lehet majd számítani - közölte Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke az InfoRádióban. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin elmondta, már elkezdtek csökkenni az élelmiszerárak, különösen a tejtermékek esetében, mivel számos nagy feldolgozó kedvezményes árat ad a kereskedőknek. Hozzátette azonban, hogy az ársapka nagy gátja az árcsökkenésnek például a cukornál.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A jelenlegi legjobb tudomásunk szerint azt állíthatjuk, hogy néhány hónapon belül egyes élelmiszerek ára valószínűleg csökkenni fog, de az szinte biztos, hogy az élelmiszer-infláció mértéke január-februárban platózik, hacsak valami újdonság nem történik a piacon. Ennek az az oka, hogy a gabonapiacok normalizálódtak, mindenki várja az új termést, és ha az "normális" lesz az északi féltekén, akkor az a gabonák árára mindenképp "csitítólag hathat"; márpedig az élelmiszerár össze van kötve a gabonák árával. Ehhez hozzájön, hogy az energiahordozók jelenleg egy picit kedvezőbb ár mellett kerül be a termékpálya több szereplőjének a termelésébe, mint mondjuk október-decemberben

- fogalmazott február utolsó napján Éder Tamás. A tejtermékekkel kapcsolatban közölte

Az árnövekedés különböző időszakokban és különböző termékekre nézve eltérően jelentkezett, ugyanígy a platózás utáni csökkenés is valószínűleg nem egyszerre fog végbemenni. Tény, hogy a tejtermékpiacon az árcsökkenés első jelei megjelentek. Voltak is bejelentések egyes kiskereskedelmi láncok részéről. A tejhiányos piac lassan oldódni látszik.

A szakember hozzátette, azt is figyelembe kell viszont venni, hogy az egyéb költségek egyelőre nem igazán csökkentek, például a munkabérek emelkedése továbbra is fennáll, ugyanakkor megfigyelhető, hogy a decemberi kiskereskedelmi forgalom 10 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenő kereslet márpedig árvisszafogó hatású.

Már az üzletekben is elkezdtek csökkenni az élelmiszerárak, különösen a tejtermékek esetében, mivel számos nagy feldolgozó kedvezményes árat ad a kereskedőknek. Ugyanakkor a kisebb feldolgozóipari beszállítók önköltségében még túl magas az energiaár aránya ahhoz, hogy ez a folyamat felgyorsuljon. A nagy energiaigényű területek, a hús- és tejipar, a száraztészták, a pékáruk esetében jó lenne lehetőséget teremteni arra, hogy újratárgyalhassák az energiaszolgáltatójukkal a szerződésüket a feldolgozó ipari szereplők

- mondta az InfoRádiónak Neubauer Katalin. Hangsúlyozta, az ársapka nagy gátja az árcsökkenésnek például a cukornál. Mint mondta, enem hangzik túl észszerűen, hiszen a cukor fogyasztói ára igen alacsony, ám emögött nagyon magas beszerzési ár van. Egyszerűen a piac nem talál a helyére, mert túlzott keresletet generál a mesterségesen nyomva tartott fogyasztói ár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?