Váratlan fordulat a magyar boltokban: meglepő dolog történik az élelmiszerárakkal

Váratlan fordulat a magyar boltokban: meglepő dolog történik az élelmiszerárakkal

agrarszektor.hu
A csúcsra ért az élelmiszerinfláció, vagyis néhány hónapon belül csökkeni fog egyes élelmiszerek ára, legalábbis alacsonyabb szintű növekedésre lehet majd számítani - közölte Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke az InfoRádióban. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin elmondta, már elkezdtek csökkenni az élelmiszerárak, különösen a tejtermékek esetében, mivel számos nagy feldolgozó kedvezményes árat ad a kereskedőknek. Hozzátette azonban, hogy az ársapka nagy gátja az árcsökkenésnek például a cukornál.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A jelenlegi legjobb tudomásunk szerint azt állíthatjuk, hogy néhány hónapon belül egyes élelmiszerek ára valószínűleg csökkenni fog, de az szinte biztos, hogy az élelmiszer-infláció mértéke január-februárban platózik, hacsak valami újdonság nem történik a piacon. Ennek az az oka, hogy a gabonapiacok normalizálódtak, mindenki várja az új termést, és ha az "normális" lesz az északi féltekén, akkor az a gabonák árára mindenképp "csitítólag hathat"; márpedig az élelmiszerár össze van kötve a gabonák árával. Ehhez hozzájön, hogy az energiahordozók jelenleg egy picit kedvezőbb ár mellett kerül be a termékpálya több szereplőjének a termelésébe, mint mondjuk október-decemberben

- fogalmazott február utolsó napján Éder Tamás. A tejtermékekkel kapcsolatban közölte

Az árnövekedés különböző időszakokban és különböző termékekre nézve eltérően jelentkezett, ugyanígy a platózás utáni csökkenés is valószínűleg nem egyszerre fog végbemenni. Tény, hogy a tejtermékpiacon az árcsökkenés első jelei megjelentek. Voltak is bejelentések egyes kiskereskedelmi láncok részéről. A tejhiányos piac lassan oldódni látszik.

A szakember hozzátette, azt is figyelembe kell viszont venni, hogy az egyéb költségek egyelőre nem igazán csökkentek, például a munkabérek emelkedése továbbra is fennáll, ugyanakkor megfigyelhető, hogy a decemberi kiskereskedelmi forgalom 10 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenő kereslet márpedig árvisszafogó hatású.

Már az üzletekben is elkezdtek csökkenni az élelmiszerárak, különösen a tejtermékek esetében, mivel számos nagy feldolgozó kedvezményes árat ad a kereskedőknek. Ugyanakkor a kisebb feldolgozóipari beszállítók önköltségében még túl magas az energiaár aránya ahhoz, hogy ez a folyamat felgyorsuljon. A nagy energiaigényű területek, a hús- és tejipar, a száraztészták, a pékáruk esetében jó lenne lehetőséget teremteni arra, hogy újratárgyalhassák az energiaszolgáltatójukkal a szerződésüket a feldolgozó ipari szereplők

- mondta az InfoRádiónak Neubauer Katalin. Hangsúlyozta, az ársapka nagy gátja az árcsökkenésnek például a cukornál. Mint mondta, enem hangzik túl észszerűen, hiszen a cukor fogyasztói ára igen alacsony, ám emögött nagyon magas beszerzési ár van. Egyszerűen a piac nem talál a helyére, mert túlzott keresletet generál a mesterségesen nyomva tartott fogyasztói ár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31