Kemény kijelentés jött az árstopról: erre kell készülni a magyar boltokban

Kemény kijelentés jött az árstopról: erre kell készülni a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint sem az árstopok, sem pedig az árstopos termékek kötelező akciói nem oldják meg az infláció által jelentett problémát Magyarországon, sőt, semmi pozitív hatásuk nincs rá. Ráadásul a kötelező akciók hatalmas adminisztrációs terhet jelentenek majd a boltoknak, és tovább torzítják a piacot.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A magyar kormány június 30-ig meghosszabbította számos alapvető élelmiszer árstopját, ezen kívül heti akciózást is bejelentett. Ennek az a lényege, hogy 20 termékkörben egy-egy terméket egy hétig az elmúlt 30 nap legalacsonyabb áránál 10 százalékkal olcsóbban kell adni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árstopok miatt már most is veszteséget termelő boltoknak már megint a saját árrésük kárára kell megszervezniük egy állami akciót. Azon kívül, hogy ennek sok adminisztratív terhe lesz, sok hozadékát mi sem látjuk. Ha ez nem egy szervezett akció, amikor együttműködve növeljük a készleteinket, rákészülünk, kihelyezésekkel növeljük meg a vásárlók igénye szerint a termék készletét, akkor csak levisszük a polcon valaminek az árát, mert erre van egy állami rendelkezés. Úgy gondoljuk, hogy azon kívül, hogy ennek lesz egy adminisztratív vonzata és egy ellenőrizhető pontja a kiskereskedelemben ismét, az inflációra gyakorolt hatását egyáltalán nem látjuk. 15 hónapja van velünk a hatósági ár, semmiféle pozitív hatása nem volt az inflációra ennek sem. Nem gondoljuk, hogy ez a következő akció az inflációt képes lenne csökkenteni

- mondta az InfoRádióban Neubauer Katalin. Szerinte képtelenség harmadáron adni termékeket úgy, hogy a boltok ne kerüljenek veszélybe.

Ilyen fokú és ilyen hosszútávú belenyúlás, állami szabályozás árakba, piacgazdaságba egyáltalán nem hozhat pozitív eredményt, ezért szorgalmazzuk azt folyamatosan, hogy mindent vissza kell terelni a piacgazdaság rendes menetébe. A kereslet és a kínálat fogja automatikusan szabályozni a piaci árakat

- szögezte le Neubauer Katalin. A kereskedelem is egy vállalkozás, amelyben az árrés fedezi a költségeket, és ha ezt nem teszi, akkor a vállalkozás működésképtelenné válik - tette hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?