Kemény kijelentés jött az árstopról: erre kell készülni a magyar boltokban

Kemény kijelentés jött az árstopról: erre kell készülni a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint sem az árstopok, sem pedig az árstopos termékek kötelező akciói nem oldják meg az infláció által jelentett problémát Magyarországon, sőt, semmi pozitív hatásuk nincs rá. Ráadásul a kötelező akciók hatalmas adminisztrációs terhet jelentenek majd a boltoknak, és tovább torzítják a piacot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyar kormány június 30-ig meghosszabbította számos alapvető élelmiszer árstopját, ezen kívül heti akciózást is bejelentett. Ennek az a lényege, hogy 20 termékkörben egy-egy terméket egy hétig az elmúlt 30 nap legalacsonyabb áránál 10 százalékkal olcsóbban kell adni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árstopok miatt már most is veszteséget termelő boltoknak már megint a saját árrésük kárára kell megszervezniük egy állami akciót. Azon kívül, hogy ennek sok adminisztratív terhe lesz, sok hozadékát mi sem látjuk. Ha ez nem egy szervezett akció, amikor együttműködve növeljük a készleteinket, rákészülünk, kihelyezésekkel növeljük meg a vásárlók igénye szerint a termék készletét, akkor csak levisszük a polcon valaminek az árát, mert erre van egy állami rendelkezés. Úgy gondoljuk, hogy azon kívül, hogy ennek lesz egy adminisztratív vonzata és egy ellenőrizhető pontja a kiskereskedelemben ismét, az inflációra gyakorolt hatását egyáltalán nem látjuk. 15 hónapja van velünk a hatósági ár, semmiféle pozitív hatása nem volt az inflációra ennek sem. Nem gondoljuk, hogy ez a következő akció az inflációt képes lenne csökkenteni

- mondta az InfoRádióban Neubauer Katalin. Szerinte képtelenség harmadáron adni termékeket úgy, hogy a boltok ne kerüljenek veszélybe.

Ilyen fokú és ilyen hosszútávú belenyúlás, állami szabályozás árakba, piacgazdaságba egyáltalán nem hozhat pozitív eredményt, ezért szorgalmazzuk azt folyamatosan, hogy mindent vissza kell terelni a piacgazdaság rendes menetébe. A kereslet és a kínálat fogja automatikusan szabályozni a piaci árakat

- szögezte le Neubauer Katalin. A kereskedelem is egy vállalkozás, amelyben az árrés fedezi a költségeket, és ha ezt nem teszi, akkor a vállalkozás működésképtelenné válik - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?