Vallott a szakértő: ezért drágulnak valójában az élelmiszerek Magyarországon

agrarszektor.hu
Az Eurostat adatai szerint Magyarországon csaknem 50 százalékos volt az élelmiszer-infláció tavaly decemberben, aminek Raskó György agrárközgazdász szerint elsősorban a forint gyengesége, és csak kevésbé a magyar élelmiszeripar hatékonysága az oka. Hozzátette, még a tavaszi aszály hatása is elenyésző.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A magyar élelmiszerpiac abszolút nyitott, és óriási verseny van a kiskereskedelemben, aminek a főszereplői nem magyar, hanem meglehetősen független nemzetközi érdekeltségű vállatok. Ezek adják az élelmiszer- és vegyiáru-forgalom több mint 50 százalékát, és habár az ezek által meghirdetett beszállítási tendereken magyar feldolgozók is részt vesznek, kevesen vannak, akik igazán sikeresek. Ha a magyar élelmiszeripar versenyképes lenne, egy ársapkás időszakban a termékeit exportra eladná, hogy ne legyen rajta vesztesége. De a hazai vállalkozásoknak alig a 10 százaléka éri el a nemzetközi piacokat, a többiek mind belföldre termelnek

- mondta az InfoRádiónak az agrárközgazdász. Úgy látja, a hazai élelmiszer-inflációs rátán valójában a forintgyengülés volt az, ami egy óriásit lökött, legalábbis 2022-ben, amikor 420-430 forintba került egy euró, hiszen jelentős a feldolgozott élelmiszerek importja. A szakember a drágulás okaként említette az ársapkát is, valamint a kiskereskedelmi nagy láncokat sújtó extraprofitadót. Megjegyezte, az ebből származó veszteségeiket más termékek felárazásával kompenzálták, és ez a hatás mind a mai napig érvényesül. Raskó György végül a mezőgazdasági nyersanyagok világpiaci ára és az energiaköltségek emelkedésére is fölhívta a figyelmet.

A szakember szerint főként az utóbb felsoroltak azok, amelyek közrejátszottak az EU-s átlaghoz képest kiugróan magas infláció kialakulásában, a magyar élelmiszeripar alacsony hatékonysági szintje pedig legfeljebb elenyésző mértékben. Kiemelte, az aszályra sem lehet fogni a dolgot, mert a kukorica kivételével minden mezőgazdasági nyersanyagból termett annyi, amennyi a hazai ellátást maximálisan és bőven fedezte, vagyis áruhiány nem keletkezett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?