Ez súlyos: őrület, ami a zöldségek árával történik Németországban

Ez súlyos: őrület, ami a zöldségek árával történik Németországban

agrarszektor.hu
33 százalékkal csökkent egy év alatt a zöldségek átlagára Németországban. Az import áru árának jelentős zuhanása a német szupermarketekben a tavalyi magas bázisnak köszönhető.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Groenten & Fruit felmérése szerint a német szupermarketek a holland és a belga áruházláncoknál lényegesen nagyobb mértékben alkalmazzák fogyasztói áraikban a zöldség-beszerzési piacokon tapasztalható árcsökkenést. Ez különösen szembetűnő, ha az előző évek átlagáraival hasonlítjuk össze a jelenleg tapasztalható fogyasztói árakat: Németországban a márciusi árszint már a 2022-es alatt volt, ami azt jelenti, hogy átlagosan 33%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban - írja a FruitVeB.

A Benelux államok és Németország közötti hatalmas eltérés a spanyol zöldségek tavalyi extrém magas áraival magyarázható. A német piac ugyanis a beszerzési módszerek eltérése miatt érzékenyebb az áringadozásokra, ami azt jelenti, hogy 2023-ban magasabb árakat fizettek. Az egy évvel korábbi árakkal történő összehasonlítás esetén tehát a német importőrök számára az idei árak relatíve jóval alacsonyabbak, mint a tavalyiak, ráadásul ezt az árkedvezményt a holland és belga kiskereskedőkhöz képest az áruházláncok jóval közvetlenebbül adják tovább a vevőknek. Ennek oka, hogy a holland szupermarketek kiskereskedelmi áraikat inkább a szerződésekben szereplő rögzített beszerzési árak alapján kalkulálják, mivel így az üzletek kevésbé kockáztatják az olyan árcsúcsok kialakulását, mint amilyet 2023-ban tapasztalhattak a német vásárlók.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?