Drasztikus árcsökkenés a boltokban: durva, mennyivel olcsóbb lett ez a zöldség

Drasztikus árcsökkenés a boltokban: durva, mennyivel olcsóbb lett ez a zöldség

agrarszektor.hu
Komoly árcsökkenések voltak a magyar boltokban márciushoz viszonyítva, a láncok mintegy 5-8, esetenként 11-12 százalékos árkorrekciót hajtottak végre például a kenyérfélék, a sajt, a tej, a vaj és a tejföl esetében is. A zöldségeknél és a gyümölcsöknél a szezonalitásukból fakadóan már vegyes volt a kép, elmondható azonban, hogy míg a vöröshagyma közel 13 százalékkal lett olcsóbb, addig a paradicsom ára már 47 százalékkal csökkent le márciushoz képest.      5-13 százalékkal csökkentek az alapélelmiszerek árai a boltokban, a paradicsom 47 százalékkal lett olcsóbb tavalyhoz képest - derült ki a Makronóm Intézet március és június közötti időszakot vizsgáló árösszehasonlító kutatásából.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Visszafogták költekezéseiket a magyarok, kevesebb terméket dobtak a bevásárlókosaraikba, a kiskereskedelmi üzletek forgalma pedig drasztikusan visszaesett. A Makronóm Intézet mérései alapján, márciushoz viszonyítva komoly árcsökkenések voltak itthon, a kenyérfélék, a sajt, a tej, a vaj és például a tejföl ára is csökkent - írja az Infostart. A gazdaságkutató intézet kiemelte, hogy a zöldségeknél és a gyümölcsöknél már vegyes volt a kép, mert az árakat a szezonalitás is jelentősen befolyásolja. Így például a vöröshagyma közel 13 százalékkal volt olcsóbb, mint március második felében, a paradicsom átlagára pedig jelentősen, kis híján 47 százalékkal csökkent, és sok helyütt az alma is olcsóbb lett.

Ugyanakkor a burgonya, a sárgarépa és helyenként a narancs ára is emelkedett. Az előbbieké átlagosan csaknem 18 és 15,5, utóbbi 32,5 százalékkal. Az alapélelmiszerek közül - bár akadtak kisebb eltérések - szinte változatlan maradt március óta a negyedkilós őrölt kávé, a B minőségű rizs, a száraztészta (spagetti), a cukor, az étolaj, a búzafinomliszt, a tojás és az ásványvíz ára, melyek közül több az érvényben lévő hatósági áras termékkategóriába tartozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?