Drasztikus árcsökkenés a boltokban: durva, mennyivel olcsóbb lett ez a zöldség

Drasztikus árcsökkenés a boltokban: durva, mennyivel olcsóbb lett ez a zöldség

agrarszektor.hu
Komoly árcsökkenések voltak a magyar boltokban márciushoz viszonyítva, a láncok mintegy 5-8, esetenként 11-12 százalékos árkorrekciót hajtottak végre például a kenyérfélék, a sajt, a tej, a vaj és a tejföl esetében is. A zöldségeknél és a gyümölcsöknél a szezonalitásukból fakadóan már vegyes volt a kép, elmondható azonban, hogy míg a vöröshagyma közel 13 százalékkal lett olcsóbb, addig a paradicsom ára már 47 százalékkal csökkent le márciushoz képest.      5-13 százalékkal csökkentek az alapélelmiszerek árai a boltokban, a paradicsom 47 százalékkal lett olcsóbb tavalyhoz képest - derült ki a Makronóm Intézet március és június közötti időszakot vizsgáló árösszehasonlító kutatásából.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Visszafogták költekezéseiket a magyarok, kevesebb terméket dobtak a bevásárlókosaraikba, a kiskereskedelmi üzletek forgalma pedig drasztikusan visszaesett. A Makronóm Intézet mérései alapján, márciushoz viszonyítva komoly árcsökkenések voltak itthon, a kenyérfélék, a sajt, a tej, a vaj és például a tejföl ára is csökkent - írja az Infostart. A gazdaságkutató intézet kiemelte, hogy a zöldségeknél és a gyümölcsöknél már vegyes volt a kép, mert az árakat a szezonalitás is jelentősen befolyásolja. Így például a vöröshagyma közel 13 százalékkal volt olcsóbb, mint március második felében, a paradicsom átlagára pedig jelentősen, kis híján 47 százalékkal csökkent, és sok helyütt az alma is olcsóbb lett.

Ugyanakkor a burgonya, a sárgarépa és helyenként a narancs ára is emelkedett. Az előbbieké átlagosan csaknem 18 és 15,5, utóbbi 32,5 százalékkal. Az alapélelmiszerek közül - bár akadtak kisebb eltérések - szinte változatlan maradt március óta a negyedkilós őrölt kávé, a B minőségű rizs, a száraztészta (spagetti), a cukor, az étolaj, a búzafinomliszt, a tojás és az ásványvíz ára, melyek közül több az érvényben lévő hatósági áras termékkategóriába tartozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?