Aggasztó hírek jöttek az árstop utáni élelmiszerárakról: ezt jó, ha mindenki tudja

Aggasztó hírek jöttek az árstop utáni élelmiszerárakról: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint azok az élelmiszerek drágultak a legjobban augusztusban, amelyek az árstop hatálya alá tartoztak. A cukor ára 71%-kal lett magasabb az intézkedés kivezetése után, a csirkemellé és a sertéscombé pedig 15-16%-kal emelkedett azóta. A liszt és a tojás ára ugyan csökkent, ám a szakértő szerint ezek már hónapok óta olcsóbbak lehetnének, ugyanis a beszerzési áruk az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az online árfigyelő rendszer szerint az elmúlt hónapban 400 forintért is árultak egy liter étolajat az országban, ami azt jelenti, hogy 40%-kal volt olcsóbb, mint az árstop idején. Ez az információ azonban a nagy üzletláncokra vonatkozik csak, amelyek kötelesek akciózni, és adatokat küldeni az online adatbázisba, míg a falusi kisboltok ismét szabadon árazhatnak - olvasható az RTL oldalán. Egy, a Híradónak nyilatkozó kereskedő augusztusban is annyit kért az olajért, mint júliusban. Egy boltvezető pedig korábban azt mondta, hogy ugyanannyiért tudja adni, mint az árstopnál, 780 forintért, mert ő 550 forintért szerzi be.

Durván megdrágult a csirkemell a hazai boltokban

A csirkemell kilónkénti átlagára 1740 forintról 2 ezerre ugrott augusztusban, míg a cukor ára egyetlen hónap alatt 71%-kal ugrott meg, a sertéscombé 16%-kal, a csirkemellé pedig 15%-kal emelkedett. A zsírosabb UHT tej ára 8%-kal nőtt meg augusztusban. Vagyis ebből a négy árstopos termékből lett a négy legjobban dráguló élelmiszer Magyarországon, az ársapkák kivezetése után.  

A fogyasztók tulajdonképpen egy tompított mesterséges áron vehették meg a termékeket. De hát közben a világ a háttérben nem állt meg, és az árstop kivezetésével, ha nem is egyszerre, de jelentős részben ugye ránk szakadt a valóság a fogyasztói árakra is

- mondta Braunmüller Lajos, az Agrárszektor vezető elemzője.  

Aminek olvadni kezdett az ára: a liszt 12%-kal, a tojás pedig 9,5%-kal lett olcsóbb. Estek az energiaárak, és feleannyiba kerül a takarmány, mint tavaly. A szakértő szerint ebből következően a kereskedők hónapok óta kedvezőbb áron jutnak ezekhez a termékekhez, de a fogyasztói árakból augusztusig nem engedtek, amíg a többi árstopos élelmiszeren veszteséget termeltek.

Az árstop utolsó hónapjaiban, talán már ilyen május-júniustól kezdve egészen ugye július 31-ig, ameddig az árstop élt, bizony drágábban vettük a tojást, mint amennyi a piaci folyamatokból következett volna

- tette hozzá Braunmüller Lajos.

Az Agrárszektor által korábban megkérdezett agrárközgazdász még sarkosabban fogalmazott. Raskó György kereken kijelentette, hogy véget ért az olcsó élelmiszerek kora Magyarországon, és a jövőben nem várható visszarendeződés ezen a téren.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?