Bekövetkezett amitől sokan tartottak: sorra zárnak be a kisboltok Magyarországon

Bekövetkezett amitől sokan tartottak: sorra zárnak be a kisboltok Magyarországon

agrarszektor.hu
A Kereskedelmi Szövetség szerint az átlagosnál is több bolt zárhat be idén, mert zuhan a forgalmuk, miközben megugrottak a költségeik. A kormány néhány milliós támogatást fizet kisboltosoknak és henteseknek, akiket az árstop hozott hátrányba. Ennyi pénzből azonban nem lehet megállítani a bezárásokat

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 2021. januárjában bejelentett élelmiszerárstop miatt az előző év februárja óta annyiért árulják a sertéscombot, a csirkemellet, a csirke far-hátat és a szárnyvéget a magyar boltokban, mint 2021. októbere óta. Ez azonban komoly ráfizetést jelent a henteseknek, akik még másfél hétig kérhetik az egyszeri állami támogatást a költségeik enyhítésére - derült ki az RTL Híradójából. A hentesüzletek ugyanis legfeljebb 3,5 millió forintot kaphatnak, a támogatás igénybevételének feltétele, hogy vállalják, nem zárnak be a 2023-as év végéig. Egy békéscsabai hentes szerint ez a jelenlegi költségek mellett ez körülbelül három hónapra lesz elegendő.

A kisboltosok korábban, januárban igényelhettek hasonló támogatást, legfeljebb 3 millió forint értékben. Nagy István agrárminiszter korábban a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy "a nagy üzletláncok könnyedén képesek voltak kompenzálni az árstop hatásait széles termékkínálatuknak köszönhetően, miközben a vidéki, falusi kisboltok veszélybe kerültek". Az agrártárca szerint azonban "sikerülhet megőrizni ezeket az üzleteket a jelenlegi gazdasági kihívások mellett is a kormány új támogatásaival". A kereskedelmi szövetség szerint azonban gyorsulhat a boltbezárások üteme.

Jelenleg azzal számolunk, hogy a korábbi évek átlagánál nagyobb lesz az üzletbezárás. Nagyon megdrágultak a működés költségei a beszerzési költségek mellett, a fogyasztók pedig egy határon túl nem fogadták el az áremelkedést, ezért is csökkent mind decemberben, mind januárban a kiskereskedelmi forgalom

- mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A szakértők szerint ez a támogatás azonban nem alkalmas arra, hogy megakadályozza a boltbezárásokat. Hornyák József, a Portfolio.hu makroelemzője szerint egyre nagyobb a kisboltok vesztesége az árstopos intézkedésen, és a költségek növekedése összességében sokkal jelentősebb, mint a támogatás maga. A boltbezárások jelentette problémáról beszélt a nemrég megkérdezett agrárközgazdász is, aki szerint mostanra már több mint 4 ezer bolt zárt be. Raskó György az Agrárszektornak elmondta, hogy a kisebb boltoknak túl nagy veszteségeik keletkeznek az árstopos termékek miatt, ezért kénytelenek lehúzni a rolót.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03