Kritikus helyzetben a magyar hentesek: már lehet, a támogatások sem segítenek

Kritikus helyzetben a magyar hentesek: már lehet, a támogatások sem segítenek

agrarszektor.hu
A kis hentesüzletek is kapnak támogatást az államtól, ugyanakkor ez tartós megoldást nem jelent, csak rövid távon segítheti a túlélésüket. A válság és az élelmiszer-drágulás pedig egyre jobban érezteti hatását, hiszen megfigyelhető, hogy a húsfogyasztás csökkent Magyarországon az utóbbi időszakban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Éder Tamás, Magyar Húsiparosok Szövetségnek elnöke az Infostartnak elmondta, hogy az elmúlt években a diszkontláncok elterjedésével csökkent a kis hentesüzletek piaci részesedése, ezen túl az ő életüket jobban megnehezítették az olyan intézkedések, mint például az ársapka.

EZ IS ÉRDEKELHET

Érzékelünk az elmúlt időszakban a fogyasztók részéről némi keresletcsökkenést is a húsok iránt, ami nyilván megjelenik a hentesek forgalmában is. Összességében azt gondoljuk, hogy valóban rendkívül nehéz helyzetben vannak”

- fogalmazott az elnök.

Mint ahogyan az Agrárszektor is megírta, a kormány négy és félmilliárd forinttal támogatja a kis hentesüzleteket. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy az összesen 4,5 milliárd forintnyi forrásra az év elején pályázhatnak majd az érintettek. A tárca tervei szerint több, mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár 3 millió forint támogatásban. Éder Tamás úgy véli, ez elég lehet a túléléshez, de nem jelent tartós megoldást. Az elmúlt másfél év évet rendkívül zivataros időként jellemezte az elnök a húsipari vállalatok számára: jelentősen megdrágultak a legfontosabb alapanyagok, nőttek a munkabérek, emellett az élősertés ára egy év leforgása alatt mintegy 70-80%-ot drágult, az elszálló energiaárakról nem is beszélve - és éppen ezek a legjelentősebb tényezők a szektorban. A szakember elmondta, hogy ezeknek a költségeknek a fogyasztói árakba történő beépítése nehéz folyamat. Bíznak egy kiegyensúlyozottabb évben, igaz, az európai és magyar húskereslet csökkenésére számítanak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nehéz időszak van az ágazat előtt, de talán szép lassan a bizonytalanság mértéke csökkenhet. Az igazság az, hogy nem nagy optimizmussal nézünk a közeljövőbe.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?