Durva, ami a kenyér árával történik Magyarországon: ezt nehéz lesz megszokni

Durva, ami a kenyér árával történik Magyarországon: ezt nehéz lesz megszokni

agrarszektor.hu
Sajnos 2022-ben elég korán rájöhettünk arra, hogy az élelmiszereket illetően a tavaly már-már megszokott dráguló tendenciák folytatódni fognak - méghozzá nem is akárhogyan. A pékáruk esetében elképesztő áremelkedéseket lehetett tapasztalni, amióta pedig háborúra ébredt a világ, még csak jósolni sem lehet, hogy hol fognak ezek az árak megállni. Egy biztos: mindenkinek fel kell készülnie az elkövetkezendő időszakra, legyen szó termelőkről, szállítókról vagy fogyasztókról. De mi lesz így a kenyérrel? Ez az, amit mindannyian tudni szeretnénk.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kialakult helyzet súlyosságát az is jól jelzi, hogy - a kormány 2022. május 15-ig minden, Magyarország területéről külföldre kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót a kivitelt tervező személynek vagy vállalkozásnak előzetesen be kell jelentenie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. A most kirobbant háború azonban nemcsak az ukrán, de az orosz gabonatermelést és exportot is teljesen felforgatta. Amennyiben Oroszország elfoglalja Ukrajnát, ennek az exportmennyiségnek a sorsa teljesen bizonytalanná válik, ami komoly áruhiányt és számottevő áremelkedést is generálhat a térségben. A háború Olaszországot is elérte, bezárás fenyegeti az olaszországi pékségeket a korábban Ukrajnából és Oroszországból érkezett búzaszállítmányok megakadása miatt. Jelen állás szerint a kenyér és a tészta 30 százalékos drágulása várható. A világméretű "vészhelyzet közvetlen közelről" érinti Olaszországot, mivel a kenyér- és kekszgyártáshoz használt liszt 64 százalékát, valamint az állatok táplálásához szükséges kukorica 53 százalékát importálja.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet Magyarországgal?

Itthon sajnos már jó ideje csúcson vannak az árak, néhány százalékkal meg is haladták a világpiaci árszintet. Azonban, ha a világpiacon a háborúból kifolyólag egy komolyabb gabona- és olajos mag áremelkedés lesz, az Magyarországon heteken belül egy az egyben jelentkezni fog. Raskó György agrárközgazdász lapunknak korábban elmondta, hogy a belföldi árak tovább fognak emelkedni, még drágább lesz a napraforgóolaj, a liszt, a kenyér, a péksütemények és több más termék is. Ez a drágulás pedig most határozottan benne van a levegőben.

Jöhet a 800 forintos kenyér?

Január elején elképesztő drágulás kezdődött, melyet a számok is jól alátámasztanak: az év első hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2007. augusztusban volt ennél nagyobb az infláció - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Az éves maginfláció 7,4 százalékos volt januárban. Az élelmiszerek ára 10,1, ezen belül az étolajé 33,4, a liszté 31,0, a margariné 21,2, a kenyéré és a baromfihúsé 18-18, a tejtermékeké 17,2, a tejé 16,9, a sajté 15,8, a száraztésztáé 15,1, a péksüteményeké 14,9, a cukoré 11,0 százalékkal nőtt tavaly januárhoz viszonyítva. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha elmegyünk egy nagyobb üzletbe, megdöbbentő árakkal találhatjuk magunkat szembe, egy kilogramm kenyeret például 400-450 forint alatt nem is lehet találni. Persze, nem a gluténmentes vagy magvas, barna kenyerekről van szó, hanem a hagyományos fehér kenyérről. Érthető módon felmerül bennünk a kérdés: mi ennek az oka? Az alapanyag, a munkabér és a szállítási költségek emelkedése. Mind a malmoknál, mind a gazdáknál is jelentős tényező az utóbbi kettő, ráadásul az amúgy sem rózsás helyzet most tovább romlott. 

Háború a szomszédban

Ukrajnát gyakran szokták Európa éléskamrájaként emlegetni jelentős élelmiszerexportja miatt, így az oroszokkal dúló háború komoly fennakadásokat okozhat az élelmiszerellátásban. Az orosz-ukrán feszültségek miatt tovább emelkedhet az olaj és a földgáz világpiaci ára is, emellett azonban a két ország még egy sor fontos nyersanyag piacán számít jelentős szereplőnek úgy, mint a nikkel, az árpa és a búza, melyek szállításában fennakadások jöhetnek a háború következtében. Ukrajna és Oroszország együtt a világ búzaexportjának 29%-át adják. Ukrajna a búza mellett zabból és kukoricából is komoly exportőr. Egyes szakértők szerint az sem elképzelhetetlen, hogy néhány országban kenyérhiányt is okozhat. Az export akadozása nem csak Európát érintené fájdalmasan, a Közel-Keleten és Afrikában is sok ország az ukrán búzára és kukoricára van utalva. A mezőgazdasági árak további emelkedése komolyabb ársokkot okozhat, főleg akkor, ha az oroszok elfoglalják az ukrán termőterületeket. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem most kezdődött a baj

Természetesen nem egyik napról a másikra ugrottak meg az árak, a bérek és a hiányok sem. Már tavaly november is arról kellett beszámolnunk, hogy a túlélésért küzd a pékségek jó része Magyarországon, az alapanyagok, valamint a szállítási- és energiaköltségek növekedését ugyanis sok ágazati szereplő már nem tudja lenyelni, függetlenül attól, hogy drágább lesz a kenyér és más pékáru is. A pékszövetség akkori becslése szerint az előttünk álló egy-két évben tömegével zárhatnak be azok a vállalkozások, amelyek nem tudnak költséghatékonyan termelni, így a meglévő kilencszáz sütőipari vállalkozásból a következő időszakban több száz húzhatja le a rolót - és ekkor a háború még nem kopogtatott az ajtón. Az pedig továbbra is a jövő kérdése, hogy hogyan tovább és milyen árak fognak visszaköszönni a pékáruk polcain (is). 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03