Ez fájni fog: az igazi kenyérdrágulás csak most jön a hazai élelmiszerláncokban

Ez fájni fog: az igazi kenyérdrágulás csak most jön a hazai élelmiszerláncokban

agrarszektor.hu
A kenyér ára már így is az egekben van Magyarországon, de úgy tűnik, hogy a java még csak most jön. Az elszálló rezsiárak ugyanis nagy gondot jelentenek a hazai sütőipari vállalkozásoknak. A Magyar Pékszövetségnek ugyan nincsenek konkrét adatai, számításai, de a nehéz helyzet miatt a vállalkozások 20-25%-a kerülhet bajba. A munkaerőhiány is komoly fejtöréseket okoz, valamint az is, hogy mindezek mellett a fuvarozási díjak is egyre jobban emelkednek. Ezek mind-mind olyan tényezők, amik az adott vállalkozásnak jócskán növelik az önköltségeit. Összességében elmondható, hogy túl sok jóra nem számíthatnak a vásárlók, az elmúlt egy évben mintegy 70%-kal nőt a félbarna-, és a fehér kenyér ára, az emelkedés üteme egyelőre nem látszik lassulni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy az már az év elején, az egyre jobban berobbanó árak kapcsán, illetve az orosz-ukrán háború kitörésekor várni lehetett: a gabona ára az egekbe szökött, ezért a liszt és az ebből készült élelmiszerek ára is valósággal kilőtt. És bár idehaza a búzafinomliszt (BL 55) ára hatósági befagyasztást kapott, más lisztfélék majdnem 100%-kal drágultak egy év leforgása alatt, de ugyanígy a kenyerek sem úszták meg az árvérengzést. Mára pedig ott tartunk, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint 2021 augusztusa és 2022 augusztusa között a félbarna kenyér átlagos fogyasztói ára 78,4, míg a fehér kenyéré 77,1 százalékkal emelkedett. Ez pedig azt is jelenti, hogy az egyes termékekért átlagosan most már 620, illetve 700 forintot kell fizetni kilogrammonként, miközben tavaly még 347-et és 398-at kellett - írja a Pénzcentrum.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sokkoló árrobbanás vélhetőleg mostanában nem is fog megállni, hiszen, ha az eddigiekhez hozzáadjuk még a megemelkedett rezsit is, akkor valószínűsíthető, hogy a sütőipari vállalkozásoknak is elképesztően megugrik az önköltségük, amik végeredményben további kenyérár-emelkedést eredményezhetnek.
Azt, hogy mennyire nagy gondot okoz a rezsiemelkedés, jól mutatja, hogy a gázár hétszeres, a villany tízszeresére emelkedett az utóbbi időben. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint ezek a költségek mindenképpen működési nehézségeket okoznak, és a fejlesztésekre félretett összegeket az energia- és gázszámlák irányába fordítják

A szakember elmondta azt is, most még nagyon az elején vannak a radikális rezsifolyamatoknak. Ezért nem lehet tudni konkrétan, hogy milyen nagyságú terheket ró mindez a vállalkozásokra az elkövetkezendő időben, mint ahogy azt sem, hogy ez a részükről mennyire lesz teljesíthető. Ami pedig az árakat illeti, a pontos kimutatások elkészítéséhez időre van szükség, de azt biztos, hogy az alapanyagárak, az energiaköltségek, a logisztikai költségek növekedése és a munkabérek emelése is hozzájárul a sütőipari vállalkozások költségszerkezetéhez. A jelenlegi helyzetben pedig az ágazatot kiszámíthatatlanság jellemzi.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel az említett költségek folyamatosan emelkednek, így ezeket a megnövekedett költségeket be kell építeni az eladott termékek árába. Ám a sornak itt még mindig nincs vége, hiszen ezeknek a költségeknek a folyamatos változásával is számolniuk kell a vállalkozásoknak, ezek mértéket előre meghatározni a jelen helyzetben viszont nem tudják. Idén mintegy 250 forintos dráguláson ment keresztül a fehér kenyér, így annak átlagos fogyasztói ára már most 700 forint fölött jár. Ha pedig ilyen ütembe folytatódik a drágulás, akkor nemsokára az 1000 forintos kilós átlagár is visszaköszönhetnek a boltokban. Az is jól tapasztalható, hogy kevesebb a szakképzett munkavállaló az ágazatban, mint amire a sütőiparnak szüksége lenne. Minden munkahely elvesztése problémát okoz, és elképzelhető, hogy a vállalkozások 20-25%-a bajba kerül a jövőt illetően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02