Brutálisan elszabadultak az árak a boltokban: ennyibe kerül most a kenyér itthon

Brutálisan elszabadultak az árak a boltokban: ennyibe kerül most a kenyér itthon

Elképesztően megdrágult a kenyér Magyarországon, 2021 októbere óta több mint 250 forinttal kell többet fizetni egy kilogramm fehér kenyérért a boltokban. Idén egy hónap alatt, júniusról júliusra 590 forintról 670 forintra nőtt egy kiló fehér kenyér ára. A brutális drágulás hátterében részben a búza hihetetlen áremelkedése áll, de a termelők, valamint a malom- és sütőipar elszálló költségei is nagyban hozzájárultak a dráguláshoz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elképesztő kánikula miatt, ami hosszú hetekig uralkodott Magyarországon, a gabonák, így a búza minősége és mennyisége is gyengébb lett idén a vártnál - tudta meg az Agrárszektor Dr. Lakatos Zoltántól, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatójától. Kiemelte, egy kilogramm kenyér előállításához 70 deka liszt szükséges, de a jó minőségért jó minőségű búzából kell őrölni, ez azonban drágább is, a sütőipart pedig ki kell szolgálni. Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy míg az elmúlt évben még 61 ezer forint volt egy tonna, most már 130-140 ezernél tartunk, és ez az ár még tovább emelkedhet. Mindezek mellé jön az is, hogy mind a termelők, mind pedig a malom- és sütőipar költségei is megemelkedtek, nőttek az alapanyagárak, és áram, illetve a gáz is a többszörösébe kerül. Az biztos, hogy a termelőknek és a malomiparnak tovább kell vinni az árakat a sütőipar és a kereskedelem felé is. A szakember hangsúlyozta, egy felfelé menő árspirál lesz, aminek a vége a csillagos ég lehet, amit félő, hogy a magyar fizetések nem minden esetben fognak elbírni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A brutális kenyérdrágulást alátámasztják a KSH legfrissebb adatai is, amelyekből kiderül, hogy 2021 január óta 296 forinttal nőtt meg a fehér kenyér ára Magyarországon. Akkor 374 forint volt egy kilogramm, 2022 júliusában azonban már 670 forintot kellett fizetni érte. Elmondható, hogy tavaly januártól egészen szeptemberig szinte ugyanazon a szinten, 390 forint körül mozgott a kenyér ára, majd októberben elkezdődött a brutális drágulás. Akkor már 417 forint volt egy kiló kenyér, decemberben már elérte a 450 forintot, 2022 márciusában az 518-at, júniusban az 590 forintot, majd júliusra hatalmasat ugrott a fehér kenyér ára. 

A barna kenyérrel is hasonló a helyzet, már ami az árakat illeti, igaz, kisebb mértékben. 2021 januárja óta 257 forinttal nőtt meg egy kilogramm barna kenyér ára. Tavaly év elején még csak 333 forint volt, októberben már 360 forint, januárban már elérte a 405 forintot, júniusban a 498-at, majd júliusban a fehér kenyérhez hasonlóan itt is brutális áremelkedés történt és 590 forintra ugrott a barna kenyér fogyasztói ára. Az árak valószínűleg a következő időszakban sem fognak lassítani, pláne, hogy már most vannak olyan kenyérfajták/típusok, amelyek ára az 1000 forintot is elérheti. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?