Durván elszabadultak az árak Magyarországon: már ennyibe kerül a kenyér itthon

Durván elszabadultak az árak Magyarországon: már ennyibe kerül a kenyér itthon

Aligha lehetne jobbat elképzelni annál, mint mikor egy friss, forró kávéval és egy finom péksüteménnyel a kezünkben kezdünk neki a napunknak. Ez az idill azonban hamar elszállhat, csakúgy, mint a péktermékek ára is. Mára már kezd megszokottá válni a 800-1000 forintos kenyér, a 100 forint körüli zsemle, az 500 forintot megközelítő kakaós csiga, és még sorolhatnánk. Ráadásul ezek az élelmiszerek a mindennapjaink részévé váltak, így nem feltétlenül lehet kivitelezni azt, ha egyik napról a másikra nem vásároljuk meg őket. De mégis, mi vezetett el idáig és meddig tarthat még ez az áremelkedés? A kérdések összetettek, jósolni pedig nem lehet és nem is érdemes, de egy biztos: a magyar vásárlóknak fel kell készülnie arra, hogy ezek az árak egy darabig még velünk fognak maradni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mára sajnos már azon sem lepődünk meg, ha egy kiló kenyér és néhány zsemle/kifli vásárlása esetében 1000 forint feletti összeget láthatunk a kasszánál. Egy korpás zsemle 100 forintba kerül, a sajtos stangli nem kapható 150 forint alatt, a sima (mindenféle „extra” nélküli) kenyér pedig 600-700 forintnál kezdődik. Ezek az árak pár hónappal ezelőtt még szinte elképzelhetetlenek voltak, mára pedig a mindennapjaink részévé váltak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így lett megszokottból luxus

Lapunk korábban megírta, hogy Magyarországon drágult meg a legdurvábban a kenyér egy év alatt az EU-n belül, ami annyit jelent, hogy 2021 és 2022 augusztusa között 65,5 százalékkal nőtt meg az ára hazánkban. Az EU-s átlagdrágulás egyébként a kenyér terén 18 százalékos volt ebben az időszakban, amihez képest sokkoló a mi közel 70 százalékos áremelkedésünk. Ennek kapcsán Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke azt mondta az RTL Klub híradójának, hogy a liszt háromszorosára emelkedett, nőttek a logisztikai és az energiaköltségek, emellett a munkabéreket is emelték. A drágulásnak pedig még mindig nincs vége, hiszen októberben lisztáremelést terveznek a malomipari vállalatok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az 1000 forintos kenyér

Mint említettük, a péktermékek a mindennapjaink részét képezik, ezért is lehet ránk sokkoló hatással, mikor megpillantjuk az árukat. Most pedig nézzük, hogy a legkedveltebb árukért mennyit kell fizetnünk:

  • egy kiló fehérkenyérért 800 forintot kell fizetnünk, de ez az ár megközelítheti az 1600 forintot is,
  • a vizes zsemle és a tejes kifli darabja 55 forint,
  • a kakaós csiga (90 g) 170, de találhatunk 450 forintért is.
  • a kalács (250 gramm) 500-550 forint,
  • a túrós batyu 170 és 350 forint között vásárolható,
  • míg a lekváros bukta 260 forint körül mozog.

Fontos kiemelni, hogy ezek az árak boltonként is eltérhetnek, nagy lehet az árkülönbség két üzlet azonos terméke között.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha valami „extrábbra” vágyunk, akkor az alábbi árakkal szembesülhetünk:

  • a teljes kiőrlésű kenyér (400/500 gramm) 600-800 forint,
  • a sokmagvas zsömle 70 forint,
  • az úgynevezett wellness zsömle 120 forint,
  • a korpás zsemle pedig 100 forint.

A sütemények pedig rendkívül színes palettán mozognak, de az áruk láthatólag sokat emelkedett az elmúlt időkhöz képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?