Bődületes drágulás jön: ha ez így megy tovább, luxus lesz egy kakaós csiga

Bődületes drágulás jön: ha ez így megy tovább, luxus lesz egy kakaós csiga

agrarszektor.hu
Az egyre inkább növekvő energiaárak és a bérköltségek emelkedése miatt októberben már szinte biztos, hogy a sütőiparban is áremelésre kell számítani, januárban pedig a liszt is drágulhat. Egyhamar aligha lesz vége a takarmánypiaci őrületnek, amit az elszálló árak miatti gazdálkodói tartalékolás és a gázárrobbanás miatti uniós műtrágya-hiánnyal kapcsolatos aggodalmak tovább fűtenek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre gyakrabban lehet hallani az állattartó gazdáktól, hogy ma mennyiért nem adsz el nekem kukoricát? Márpedig idén később érik a termény, a gazdák értelemszerűen kerülnék a szárítási költségeket, ezért tolódik a betakarítás is. De emellett is jellemző, hogy a korábbinál jelentősebb raktározási kapacitások kiépülésével a további áremelkedésben bízva inkább halasztják az értékesítést a legtöbb termény esetében - írja az Index. És noha a raktárak töltődnek, mindez a termékpályákon továbbhaladva egyre jelentősebb hullámokat vetve drágítja az élelmiszerek előállítását, és végül kiskereskedelmi árréssel megpakolva növeli a fogyasztói árakat is. Utóbbi persze nem jelenti azt, hogy a termelők, vagy a feldolgozóipar árai is lekövetnék a fogyasztói árak változását.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Mivel idén eleve a tervezettnél kisebb területen vetettek búzát, ezért aratásig a várható hozammal kapcsolatos aggodalmak tartották magasan az árakat a kínai-amerikai vámháború uniós takarmánykészleteket Kínába szívó hatása mellett. A jó-közepes mennyiségű és minőségű búzatermés akár lassíthatta volna is a drágulást, azonban mivel a termelők nincsenek értékesítési kényszerben, kivárhatták, hogy olyan hírek is napvilágot lássanak, hogy évtizedes mélyponton vannak az amerikai búzakészletek, illetve hogy ennek hatására a gazdasági válságkezelés jegyében a tőzsdékre szabadított forró tőke spekulálni kezdjen. Válságok idején egyébként is jellemző a felhalmozás is, így a két hatás tovább erősíti egymást.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ideje hozzászoknunk a folyamatos dráguláshoz

Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrárkompetencia Központjának vezető elemzője szerint a magyar piac azonban elszakadt a nemzetközi piaci folyamatoktól, és az egyszerre jelentkező számos költségemelkedés - beleértve a vetőmag, műtrágya, növényvédőszer-, takarmány-, húsárakat, a munkaerő és az energiaárak drágulását is - azzal jár, hogy a tartósan magasabb szinten beragadó élelmiszerárak új korszakára kell felkészüljenek a fogyasztók is. A terményárak emelkedése és a kukoricabetakarítás csúszása a helyenként toxinosabb terméssel ugyanis azzal jár, hogy a készlethiányos hazai takarmányos cégek egyelőre továbbra is masszívan vásárolnak a búzapiacon is, ami még rekord magasan tartja az árakat. A drágukás pedig nagyon is érezhető: korábban aratáskor egy tonna búza 62 ezer forintba került, addig mostanra már jóval 80 ezer forint felett van. Ha mindez nem lenne elég, a kukoricára is soha nem látott, 80-90 ezer forint közti indulü árakat adtak a felvásárló cégek.

Sőt, ez még mindig nem a vége, hiszen a szakértő hallott már tonnánként 100 ezer forintos étkezési búza exportszerződésről is. Igaz, a 80 ezer forint feletti szinten már egyre kevesebb fizikai piaci ügyletről hallani a búzapiacon - legalábbis a malomipar szerint. Mindenesetre mind az állattenyésztők, mind a feldolgozóipar felől erősödnek azok a vélemények, amelyek igyekeznek önmérsékletre inteni az értékesítéssel akár a szerződéses kötelezettségek ellenére is még kiváró gazdákat, mondván, nem kellene hosszú távú károkat, rombolást okozni a vevői oldalon. Ezzel minden bizonnyal az állattenyésztés szorult helyzetére utalnak. Mostanra a tejipar eddigi többletbevételét is elvitte, sőt veszteségbe fordította a takarmányár robbanás, amint arra a Tej Terméktanács is felhívta a figyelmet. Az agrártárca különféle állatjóléti támogatások előrehozott kifizetése mellett kisebb krízistámogatással és kedvezményes hitellel igyekszik kezelni a helyzetet, azonban egyelőre kérdéses, hogy mire lesz ez elég. A sertéságazatban egyes becslések szerint akár 9 ezer kisebb termelő is felhagyhat a tevékenységével. 

2022 is újabb áremelkedéssel indul

Lakatos Zoltán, a Hajdú-Gabona Zrt. elnöke, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának vezetője úgy véli, hogy a veszteséges működést el akarja kerülni, és a mindössze 2 százalékos árbevétel arányos nyereséget meg akarja tartani, akkor a malomipar is újabb és újabb áremelésekre kényszerül. A 62 ezer forintos újbúza ár 30-40 százalékkal magasabb a tavalyinál, és aratás óta eddig 12-15%-os liszt áremelést sikerült elismertetni, ami egyben azt is jelenti, hogy ettől a hónaptól kezdve minden sütőipari termék drágulni fogEbben azonban még nincs benne az aratás óta bekövetkezett mintegy 20 ezer forintos búzaár drágulás hatása. Ráadásul az idei év abban is rendhagyó volt, hogy mivel a gabonatermelők nincsenek aratáskori értékesítési kényszerben, ezért már a malmok sem tudják nyáron a teljes éves alapanyagkészletüket megvásárolni. 

Vagyis lesznek olyan piaci szereplők, akik a 4-5 hónapos készletek kifutásával kénytelenek lesznek még drágábban búzát venni, már ha lesz, aki eladja nekik. A környező országokban korántsem emelkedett ennyire a gabonafélék ára, azonban 100 ezer forintos tonnánkénti búzaárnál már megfontolható az importbúza felöntése is a malmoknál. A malomipar nem tud ennyire túlárazott búzát kigazdálkodni, nem is beszélve a januártól várható üzemanyag, a triplázódó gáz- és áram, valamint 20 százalékos minimálbérköltség növekedés hatásairól, muszáj lesz áthárítani a költségemelkedést a vevőkre. A szakember kétli, hogy a 400 forintos kakaós csigát is megfizeti-e majd a piac, mivel várhatóan a sütőipart is hatványozottan sújtja majd az energiaárak és a bérköltségek emelkedése is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gázárrobbanás utáni európai szintű gyárleállásokkal terhelt, várható műtrágya-hiányos helyzet - lévén tavaszi nitrogéntúlsúlyos műtrágyát már most is csak igen nagy nehézségek árán lehet beszerezni, ha egyáltalán - miatt előfordulhat, hogy kisebb lesz a jövő évi kukorica-vetésterület, és helyette aki a vetésforgó figyelembevételével teheti, inkább kevésbé nitrogén igényes napraforgót vet. De már az őszi vetésű növényeknél is gondot, illetve hozamcsökkenést - amiatt pedig akár magasabb jövő évi árakat - okozhat, ha most spórolnak a műtrágya-használaton. Mindez korántsem jó hír az állattartás számára, mivel így továbbra is nagyon magas takarmányköltség, és kérdéses szintű átadási ár emelkedés mellett kellene húst, az élelmiszeriparnak pedig korlátos vásárlóerő és erős inflációs környezet mellett élelmiszert előállítani. Szóval a 2022-re beharangozott béremelések hatását már most borítékolhatóan elviszi a jövő évi drágulás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 14. 06:02