Brutális árak a magyar boltokban: ennyit drágultak az élelmiszerek egy év alatt

Brutális árak a magyar boltokban: ennyit drágultak az élelmiszerek egy év alatt

MTI
Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek az árak - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Februárban meglódult a fogyasztói árak éves emelkedése: az előző három hónapban 2,7%-on stagnáló infláció 3,1%-osra ugrott. A maginfláció 0,1 százalékponttal 4,1%-osra mérséklődött, amivel továbbra is átlépi a jegybanki inflációs célsáv felső határát és az indirekt adóktól megtisztított maginfláció is 0,1 százalékponttal a januári 3,5%-osról a decemberivel megegyező 3,4%-osra lépett vissza.

Az elemzők 3,8%-os márciusi inflációra számítottak. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára jelentősen emelkedett. A járműüzemanyagok ára 6,6%-kal lett magasabb, mint februárban volt és 17,7%-kal emelkedett tavaly március óta.

A dohányáruk 17,5%-kal drágultak egy év alatt és 2,1%-kal márciusban. A szeszesitalok ára átlagosan 2,5%-kal emelkedett, így a szeszes italok és dohányáruk együttesen 10,3%-os növekedést mutattak.

Az élelmiszerek ára 2,7%-kal nőtt, ezen belül az étolajé 21,3%-kal, a liszté 8,2%-kal és a cukoré 7,6%-kal emelkedett, a rizsé 6,8%-kal nőtt, a munkahelyi étkezésé 6,6%-kal, a tojásé 6,4%-kal emelkedett. A friss gyümölcsök ára 12,3%-kal százalékkal volt magasabb, mint egy éve a zöldségek ára viszont csekély mértékben, 0,6%-kal csökkent. A sertéshús ára 7,8%-kal, a sajté 1,9%-kal csökkent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?