Kiderült az igazság a magyar élelmiszerárakról: ezt sokan nem hitték volna

Kiderült az igazság a magyar élelmiszerárakról: ezt sokan nem hitték volna

agrarszektor.hu
Bár a magyarországi élelmiszerárak a régión és az Európai Unión belül is hírhedten magasak, azért előfordulnak olyan esetek is, amikor ezeknél is magasabbakkal találkozhat az ember. Ilyen lehet a majdnem 3 ezer forintos csirkemell, az 1 ezer forintos étolaj és csaknem 90 forintos tojás. És ezek csak a szomszédos országokban voltak. A Világgazdaság az online elérhető webshopok és akciós újságok alapján annak járt utána, igaz-e, hogy Romániában, Szlovákiában vagy Horvátországban jóval kevesebbe kerül egy bevásárlás, mint Magyarországon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2022 óta jelentősen emelkednek az árak Magyarországon az élelmiszerboltokban. Ez azonban oda vezetett, hogy az emberek óhatatlanul is összehasonlítják a hazai árakat a környező országok termékeinek áraival, főleg azok után, hogy több hír jelent meg arról, hogy a határ mentén élők rendszeresen átjárnak a szomszédba egy-egy hétvégi bevásárlásra - olvasható a Világgazdaság oldalán. És bár a magyar élelmiszereknek az elmúlt időszakban tapasztalt drágulása vitathatatlan, a portál legfrissebb tapasztalatai nem igazolják azokat az állításokat, hogy itthon lenne a legköltségesebb egy nagybevásárlás.

A portál ugyanakkor leszögezte, hogy nem azt állítjuk, korábban esetleg ne lett volna így, de júliusra bizonyosan megváltozott a helyzet. Ennek okaként ők - egyebek mellett - a különböző kormányzati intézkedéseket, például a kötelező akciózás és az árufigyelő hatását hozták fel, amelyek egyes becslések szerint egy hónap alatt 2 százalékponttal hozhatták lejjebb az élelmiszer-inflációt.

Mennyi az annyi külföldön?

A környező országok élelmiszerboltjainak interneten elérhető akciós újságaiban, illetve webshopjaiban szétnézve azonban meglepő élelmiszerárakat lehetett találni. Ilyen volt például az, hogy július utolsó hétvégéjén Szlovákiában több szupermarketben is akciós volt a csirkemell, a legkevesebbet a Tescóban kérték el érte, 1 kilogramm 4,65 euróba került, majd ezt követte a Lidl 5 eurós árral. A rendes ára viszont 7,5 euró, azaz 2850 forint volt, ami akárhogy is nézzük, majdnem kétszerese a hazai rögzített árnak, de az árstop kivezetése utáni árnál is jóval magasabb. A német diszkont akciós újságjában a 600 grammos koktélparadicsomot 1,89 euróért, azaz 700 forintért, a csirkeszárnyat akciósan 3,5 euró helyett 2,5 euróért (950 forint), a darált sertéshúst pedig 3 euró helyett 2,19 euróért (832 forint) hirdették. A húsokon kívül említhetjük még a margarint, amelynek a Flora márkájú, 400 grammos kiszerelése akciósan került 2 euróba, azaz 760 forintba a Billában.

A horvát Konzumban a legolcsóbb csirkemell kilója július utolsó hetében 5,55 euró volt (2090 forint), ami egy fokkal barátibb, mint a jobb minőségű, 7,55 eurós filézett változat (2869 forint). A darált sertéshús kilója 5,87 eurónál (2230 forint) kezdődött, ennél durvább volt azonban, hogy a legolcsóbb kenyérért 2,7 eurót (1026 forintot) kértek el, miközben idehaza már 600 forint alatt van a fehér kenyér kilója. Horvátországban 10 darab tojást 2,19 eurónál (832 forint) kevesebbért nem is találtunk, ami jóval magasabb a magyar boltok 500-600 forintos árainál.

A Lidl akciós újságját nézve, az augusztus 1-jéig tartó héten a banánt elég jó árban, 0,89 euróért lehetett kapni, ahogy a Milbona Tilsiter 400 grammos sajt 3 eurós akciós ára (1140 forint) is kedvezőbb volt, mint a hazai Lidl szintén akciós ára (1299 forint). Viszont a 10 darabos tojásért a magyarnál már többet, 2 eurót (760 forintot) kértek el, a saját márkás spagettiért pedig 1,19 eurót (452 forintot), ami a magyar Lidl 469 forintos áránál minimálisan olcsóbb. Ugyancsak a hazai árakhoz közelít a fürtös paradicsom, amelyet a Plodinében 1,39 euróért (528 forint) árultak, viszont ugyanitt az 1 liter étolaj 2,55 euróba, 950 forintba került, ez majdnem duplája a hazai árnak.

Van, ami olcsóbb Romániában, de azért messze nem minden

A román Auchan webshopjában 25,90 lejbe, azaz 2028 forintba került a legolcsóbb csirkemell, a filézett már húzósabb, 33 lejes árban volt (2574 forint), ezenkívül a 400 grammos Rama margarin 12,20 lejbe (951 forint), a 125 grammos Mizo trappista sajt 13 lejbe (1014 forint), a Tagliatelle Barilla tészta 12,66 lejbe (987 forint) került. A cukor kicsit drágább, mint itthon (6 lej, azaz 486 forint), a tojás viszont nálunk olcsóbb, a keleti szomszédnál ugyanis 10,4 lejt, azaz 811 forintot kértek el egy tízes csomagért. A tej is kevesebbe kerül a magyar Auchanban, a románban ugyanis az 1,5 százalékos saját márkás ESL tej 4,9 lej, 382 forint, míg idehaza 314 forint.

A portál a Kauflandot is megnézte, ott éppen az L méretű tojás volt akcióban, amelyet 13 lej (1014 forint) helyett 11 lejért (858 forintért) lehetett megvásárolni, a csontozatlan legolcsóbb csirkemell kilójáért pedig 23 lejt (1794 forint) kértek. A vöröshagyma viszont a hazai áraknál jóval megfizethetőbb volt, főleg akciósan: 3 lejért, azaz 234 forintért árulták, hogy a fejes káposztáról nem is beszélve, az mindössze 2 lejbe, 156 forintba került, miközben idehaza 400 forint alatt nem is találni a boltokban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Változás az élelmiszerpiacon
Élelmiszer

Változás az élelmiszerpiacon

Az elmúlt időszakban az agrárgazdaságot érő egyik leglényegesebb kihívás az inputárrobbanás és a magas inflációs környezet volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?