Tejhűtő

A tejhűtők kiemelten fontosak a tejtermelés során, hiszen a tejet a fejés után azonnal megfelelő hőmérsékletre kell hűteni. Erre különböző berendezések léteznek.

A tejhűtők és tejkezelés más eszközei kiemelt fontossággal bírnak a higiénikus tejtermelés során, ugyanis a tejet a fejés után haladéktalanul a megfelelő hőmérsékletre kell hűteni, megelőzendő a nemkívánatos mikroorganizmusok elszaporodását. Ebből következik, hogy minőségi tejtermelés nem lehetséges a megfelelő hűtés biztosítása nélkül.

Az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelő tejhőmérséklet csak gépi hűtéssel valósítható meg. A szakértők szerint a tejhűtés egyik leghatékonyabb módszere az ún. pillanathűtés, amikor a tejet a fejés után egyből egy zárt rendszerben, egy megfelelő lemezes hőcserélővel azonnal a kívánt hőmérsékletűre hűtik. Kisebb gazdaságokban azonban inkább az egyszerűbb tartályhűtést alkalmazzák: ezek hűtő és tároló tartályok általában 200 és 5000 liter közöttiek, rozsdamentes acélból készülnek, szigetelésük kettősfalú és keverővel fel vannak szerelve. Ezek a berendezések lehetnek közvetlen vagy közvetett hűtésűek is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!