Tejhűtő

A tejhűtők kiemelten fontosak a tejtermelés során, hiszen a tejet a fejés után azonnal megfelelő hőmérsékletre kell hűteni. Erre különböző berendezések léteznek.

A tejhűtők és tejkezelés más eszközei kiemelt fontossággal bírnak a higiénikus tejtermelés során, ugyanis a tejet a fejés után haladéktalanul a megfelelő hőmérsékletre kell hűteni, megelőzendő a nemkívánatos mikroorganizmusok elszaporodását. Ebből következik, hogy minőségi tejtermelés nem lehetséges a megfelelő hűtés biztosítása nélkül.

Az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelő tejhőmérséklet csak gépi hűtéssel valósítható meg. A szakértők szerint a tejhűtés egyik leghatékonyabb módszere az ún. pillanathűtés, amikor a tejet a fejés után egyből egy zárt rendszerben, egy megfelelő lemezes hőcserélővel azonnal a kívánt hőmérsékletűre hűtik. Kisebb gazdaságokban azonban inkább az egyszerűbb tartályhűtést alkalmazzák: ezek hűtő és tároló tartályok általában 200 és 5000 liter közöttiek, rozsdamentes acélból készülnek, szigetelésük kettősfalú és keverővel fel vannak szerelve. Ezek a berendezések lehetnek közvetlen vagy közvetett hűtésűek is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.