Megszólalt Nagy István: egy darabig biztosan vége a gabona meredek drágulásának

Megszólalt Nagy István: egy darabig biztosan vége a gabona meredek drágulásának

agrarszektor.hu
Nagy István agrárminiszter szerint jól alakult az idei gabona- és árpatermés Magyarországon. Mivel hamarosan indul az aratási szezon, elkezdik felszabadítani a tárolókapacitásokat, ami megállíthatja a gabonaárak emelkedését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Noha Magyarország mezőgazdasága 20 millió ember ellátására képes, a háború okozta ellátáshiánytól a lakosságnak nem kell tartania, az sokkal inkább az afrikai területek érinti - mondta Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette, hogy  az élelmiszerárak azonban itt is hatalmas emelkedésen mennek keresztül, hiszen mindenhez kell energia, földgáz, kőolaj, munkaerő, a háborúnak pedig óriási hatásai vannak mindezekre - olvasható ATV.hu oldalán.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Nagy István úgy fogalmazott, hogy "minden a háborúra vezethető vissza". A gabona ára emelkedik, ezért a kenyér és az állati takarmány ára is, ezáltal drágulnak a hústermékek - fejtette ki tárcavezető, aki szerint a jelenleg érvényben lévő árstop nélkül további 5%-os lehetne a szektorban tapasztalt áremelkedés. Ugyanakkor a gabona meredek drágulásának "most egy darabig biztosan vége van" Magyarországon - jelentette ki Nagy István, ugyanis a hazai árpa- és búzatermések jó állapotban vannak.

Igaz, nemzetközi piacon kialakult egy pánikhelyzet amiatt, hogy a globális gabonaexport 30-40%-át adó Oroszország és Ukrajna között háború tört ki, emellett pedig a napraforgóolaj-export mintegy 40%-át ellátó Ukrajnában bent ragadtak a termények, és ezek mind hiányoznak a világpiacról. Magyarország ezért is döntött a gabonatermés kivitelének korlátozásáról, magyarázta a tárcavezető, aki szerint enélkül ez a pánikhelyzet azt okozta volna, hogy felvásárolták volna az ország tartalékait.

Sok termelő az árak folyamatos emelkedésével kalkulálva még most is visszatartja a termést, ám az aratási szezon közeledtével mindenképpen el kell kezdeniük az értékesítést, ami megállíthatja a drágulási folyamatot

- mutatott rá Nagy István.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31