2022. október 1. szombat Malvin

Megszólalt Nagy István: egy darabig biztosan vége a gabona meredek drágulásának

agrarszektor.hu
Nagy István agrárminiszter szerint jól alakult az idei gabona- és árpatermés Magyarországon. Mivel hamarosan indul az aratási szezon, elkezdik felszabadítani a tárolókapacitásokat, ami megállíthatja a gabonaárak emelkedését.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Noha Magyarország mezőgazdasága 20 millió ember ellátására képes, a háború okozta ellátáshiánytól a lakosságnak nem kell tartania, az sokkal inkább az afrikai területek érinti - mondta Nagy István. Az agrárminiszter hozzátette, hogy  az élelmiszerárak azonban itt is hatalmas emelkedésen mennek keresztül, hiszen mindenhez kell energia, földgáz, kőolaj, munkaerő, a háborúnak pedig óriási hatásai vannak mindezekre - olvasható ATV.hu oldalán.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Nagy István úgy fogalmazott, hogy "minden a háborúra vezethető vissza". A gabona ára emelkedik, ezért a kenyér és az állati takarmány ára is, ezáltal drágulnak a hústermékek - fejtette ki tárcavezető, aki szerint a jelenleg érvényben lévő árstop nélkül további 5%-os lehetne a szektorban tapasztalt áremelkedés. Ugyanakkor a gabona meredek drágulásának "most egy darabig biztosan vége van" Magyarországon - jelentette ki Nagy István, ugyanis a hazai árpa- és búzatermések jó állapotban vannak.

Igaz, nemzetközi piacon kialakult egy pánikhelyzet amiatt, hogy a globális gabonaexport 30-40%-át adó Oroszország és Ukrajna között háború tört ki, emellett pedig a napraforgóolaj-export mintegy 40%-át ellátó Ukrajnában bent ragadtak a termények, és ezek mind hiányoznak a világpiacról. Magyarország ezért is döntött a gabonatermés kivitelének korlátozásáról, magyarázta a tárcavezető, aki szerint enélkül ez a pánikhelyzet azt okozta volna, hogy felvásárolták volna az ország tartalékait.

Sok termelő az árak folyamatos emelkedésével kalkulálva még most is visszatartja a termést, ám az aratási szezon közeledtével mindenképpen el kell kezdeniük az értékesítést, ami megállíthatja a drágulási folyamatot

- mutatott rá Nagy István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34