Váratlan bejelentést tett Indonézia a pálmaolajról: ez rengeteg élelmiszert érinthet

agrarszektor.hu
Jelentősen csökkenhet az élelmiszeriparban szinte minden területen felhasznált pálmaolaj ára. Mint kiderült, Indonézia kész eltörölni azokat az exportkorlátozásokat, amelyeket tavasszal vezetett be. Ez pedig óriási megkönnyebbülést okozhat az étolajok piacán.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

2022. április 26-án Indonézia gyakorlatilag betiltotta a pálmaolaj exportját. Akkor Joko Widodo elnök bejelentette, hogy a szárnyaló belföldi árak megfékezése érdekében tesznek így az étolajok legfontosabb helyettesítő terméke esetében. A pálmaolajat szinte minden élelmiszer gyártásánál használják térfogatnövelőként, de rengeteg kozmetikum készítése során is szükség van rá - írta meg a Napi.hu a Reuters értesülései alapján..

Mindez tetézte az amúgy is súlyos alapanyaghiány válságot az étolajak piacán: miután Oroszország és Ukrajna a legfontosabb olajnövény-termesztők, a háború miatt ellátási válság alakult ki. Erre jött rá az Európát sújtó aszály és hőség, ami miatt katasztrofálisan rossz termés várható.

Most viszont Indonézia váratlanul úgy dönthet, hogy enyhít a világ olajéhségén. Az ország kereskedelmi minisztere pénteken kijelentette, hogy minisztériuma fontolóra vette a pálmaolaj exportjára vonatkozó belföldi értékesítési követelmény eltörlését, mivel a magas készletek megakadályozzák a pálmaolaj árának emelkedését. Ez lényegében az export újraindítását jelentheti.

Zulkifli Hasan miniszter az újságíróknak elmondta, hogy megvitatja az ötletet a pálmaolaj-termelő vállalatokkal, és eltörölheti az exporttilalmat, ha azok továbbra is elkötelezettek az otthoni étolajellátás bőséges fenntartása mellett. Mindez a széleskörű élelmiszeripari felhasználás miatt azt jelentheti, hogy rengeteg termék - egyebek mellett a sajtok, konzerv élelmiszerek, margarinok, csokoládék - ára csökkenhet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?