Váratlan bejelentést tett Indonézia a pálmaolajról: ez rengeteg élelmiszert érinthet

Váratlan bejelentést tett Indonézia a pálmaolajról: ez rengeteg élelmiszert érinthet

agrarszektor.hu
Jelentősen csökkenhet az élelmiszeriparban szinte minden területen felhasznált pálmaolaj ára. Mint kiderült, Indonézia kész eltörölni azokat az exportkorlátozásokat, amelyeket tavasszal vezetett be. Ez pedig óriási megkönnyebbülést okozhat az étolajok piacán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2022. április 26-án Indonézia gyakorlatilag betiltotta a pálmaolaj exportját. Akkor Joko Widodo elnök bejelentette, hogy a szárnyaló belföldi árak megfékezése érdekében tesznek így az étolajok legfontosabb helyettesítő terméke esetében. A pálmaolajat szinte minden élelmiszer gyártásánál használják térfogatnövelőként, de rengeteg kozmetikum készítése során is szükség van rá - írta meg a Napi.hu a Reuters értesülései alapján..

Mindez tetézte az amúgy is súlyos alapanyaghiány válságot az étolajak piacán: miután Oroszország és Ukrajna a legfontosabb olajnövény-termesztők, a háború miatt ellátási válság alakult ki. Erre jött rá az Európát sújtó aszály és hőség, ami miatt katasztrofálisan rossz termés várható.

Most viszont Indonézia váratlanul úgy dönthet, hogy enyhít a világ olajéhségén. Az ország kereskedelmi minisztere pénteken kijelentette, hogy minisztériuma fontolóra vette a pálmaolaj exportjára vonatkozó belföldi értékesítési követelmény eltörlését, mivel a magas készletek megakadályozzák a pálmaolaj árának emelkedését. Ez lényegében az export újraindítását jelentheti.

Zulkifli Hasan miniszter az újságíróknak elmondta, hogy megvitatja az ötletet a pálmaolaj-termelő vállalatokkal, és eltörölheti az exporttilalmat, ha azok továbbra is elkötelezettek az otthoni étolajellátás bőséges fenntartása mellett. Mindez a széleskörű élelmiszeripari felhasználás miatt azt jelentheti, hogy rengeteg termék - egyebek mellett a sajtok, konzerv élelmiszerek, margarinok, csokoládék - ára csökkenhet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31