Óriási változás a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lehet a polcokon a jövőben

Óriási változás a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lehet a polcokon a jövőben

agrarszektor.hu
Mostanra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található információk szerint 5 cég tett bejelentést Magyarországon arról, hogy változtat az élelmiszerek összetevőin, az ukrajnai háború kitörése óta bekövetkezett hiány, illetve alapanyagdrágulás miatt sokan kénytelen egyes hozzávalókat - mint a napraforgóolaj - lecserélni. Ez a változás jelenleg összesen 95 terméket érint, ezekben a napraforgóolajat sertészsírral, repceolajjal, pálmaolajjal vagy szójaolajjal helyettesíthetik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Külföldön már áprilisban elkezdték kommunikálni, hogy a háború következtében állandósulni látszó napraforgóolaj hiány miatt egyes rágcsálnivalók összetétele változni fog - írja a Pénzcentrum. Magyarországon az első cég, aki komoly lépésre kényszerült, az egyik hazai vezető konzervgyártó, a Szegedi Paprika Zrt. volt, amely május végén bejelentette az alapanyagcserét. Akkor Aro, Baroni, CBA Piros, Hazánk Kincsei, Házias Ízek, Menü, PENNY, Privát, Reál, Spar márkájú konzervek kerültek a listára, mely később kibővült Coop termékekkel is. A konzervek után hamarosan más kategóriát képviselő élelmiszerek is rákerültek a listára: pl. a Metro Chef gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött tintahal karikák. Az alapanyag-változás a Metro Chef márka Pesto Alla Genovese, a panírozott mozzarella rudak,a chili sajt nuggets, és a cheddar sajtos jalapeno temékeit is érinti.

Augusztusban már az ALDI is megtette a bejelentést, hogy a chipsek és a gyorsfagyasztott hasábburgonya esetében pálma- illetve repceolajat alkalmaznak majd napraforgóolaj helyett. A Burgonyachips 200 g - sós vagy paprikás ízben, a Hagymás-tejfölös chips 200 g és a Hullámos chips 200 g - sós vagy hagymás-tejfölös ízben tehát ezután repceolajjal készül, mely a megszokott chips ízekre is kihatással lehet. Ugyanakkor nagy változástól valószínűleg nem kell tartani, hiszen a minőséget tartania kell a gyártóknak, és feltehetően a felhasznált pálmaolaj ízben nem fog olyan távol esni a napraforgótól. Azonban sokan elvi okokból nem vesznek olyan terméket, amelyben pálmaolaj van, a gyártás környezetkárosító hatása miatt, vagy egészségügyi megfontolásból. Később a gyorsfagyasztott hasábburgonyával kapcsolatban is megtette a bejelentést a boltlánc az összetevő változásáról, ebben repceolajat fognak alkalmazni. Azonban az aldis chipsekkel, sültkrumplival még nem ért véget a lista. A TUC kekszek gyártója a Mondelez Hungária Kft. is 6 termékével kapcsolatban bejelentette a változtatást, miszerint több száz termék alapanyagait fogja érinteni és érinti már most a háború.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13