2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Hihetetlen, de igaz: ezek az élelmiszerek egyre olcsóbbak

Hihetetlen, de igaz: ezek az élelmiszerek egyre olcsóbbak

agrarszektor.hu
A termelőket és a fogyasztókat hónapok óta komoly kihívások elé állítja az élelmiszer-drágulás, most azonban úgy tűnik, hogy kissé fellélegezhetnek a vásárlók akkor, ha avokádót, kávét vagy étolajat raknak a kosarukba. A legfrissebb adatok szerint ezen termékek árai csökkenni kezdtek, bár még ennek ellenére is viszonylag magasak.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben az indiai napraforgóolaj és pálmaolaj ára 7 százalékkal, illetve 12 százalékkal esett vissza május vége és június között - közölte a mezőgazdasági nyersanyagokkal foglalkozó dél-koreai Tridge csoport, majd hozzátette, hogy ráadásul ugyanebben az időszakban a pálmaolaj ára Bangladesben közel 25 százalékot esett. Vietnámban a kávé nagykereskedelmi ára is csökkent júliusban közel 5 százalékkal az ukrajnai háború kezdetéhez képest. A Föld másik oldalán pedig az avokádó árát mérsékelték a legnagyobb termelők Mexikóban, Peruban és Kolumbiában. A mexikói avokádó nagykereskedelmi ára június és július között 27 százalékkal, míg a kolumbiai termések ára közel 40 százalékkal esett vissza - írja a Világgazdaság

EZ IS ÉRDEKELHET

Tridge közölte azt is, hogy tovább csökkentette a piaci árakat az, hogy a perui avokádóból túlkínálat volt. Az infláció miatt már eddig is arra kényszerültek a vásárlók, hogy visszafogják bizonyos élelmiszerek fogyasztását, még akkor is, ha esetleg azok szükséges tápanyagokat is tartalmaznak. Ráadásul a közelgő recessziótól való félelem arra kényszeríti a fogyasztókat, hogy még jobban gátat szabjanak a vásárlásaiknak, fogyasztásuknak. Minwoo Nam, a Tridge szóvivője szerint a globális recessziótól való félelem rontja a keresleti kilátásokat, hiszen a magas árak miatt a fogyasztók inkább kevesebbet költenek vagy kedvezőbb áru alternatívákat keresnek. Nam megjegyezte azt is, hogy valamelyest ugyan mérséklődött az élelmiszer-infláció miatti aggodalom, számos agrártermék ára azonban még mindig nagyon magas az átlagoshoz képest. Olyan persze még sosem fordult elő, hogy senki ne költsön. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A Tridge szerint tovább pörgeti az áremelkedést, hogy még mindig fennakadások vannak az ellátási láncokban, így hiány alakult ki olyan termékekből, amelyek iránt amúgy élénk lenne a kereslet. Nam azonban úgy gondolja, hogy egyelőre úgy tűnik, a kormányok és a központi bankok intézkedései elkezdték visszafogni az áremelkedést, így nem tartja valószínűnek, hogy hirtelen recesszió köszöntene be az élelmiszerpiacokon. Bár továbbra is rekordmagasság közelében mozgott, júniusban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének élelmiszer-árindexe is zsinórban a harmadik hónapja esett a márciusi rekord után  

- írja a lap.

Az index egy élelmiszerkosár világpiaci árának havi változását követi nyomon. A hivatal közölte, hogy a júniusi mérséklődés elsősorban a növényi olajok, a gabonafélék és a cukor nemzetközi árának csökkenését tükrözi, de a felmérésből látszik az is, hogy a húsok és a tejtermékek árai emelkedtek. A FAO Gabonaárindex azt is kimutatta, hogy az élelmiszerek, például a búza nemzetközi ára csökkent júniusban az előző év azonos időszakához képest közel 48 százalékkal a májusi rekordok után, de még így is drágának számít. A szakértők úgy vélik, hogy várható némi megkönnyebbülés is, hiszen az előző héten Oroszország és Ukrajna megállapodást írt alá a Fekete-tengeren keresztüli gabonaexport újraindításáról a több hónapos blokád után. Lapunk itt írt róla:

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 24. 15:32