Durva, ami a német boltokban történik: ezt a vásárlók sem teszik zsebre

agrarszektor.hu
Az AMI adatai szerint az április hónapban mért éves élelmiszer-infláció 9,0% volt Németországban, ami 2020 áprilisa, azaz a koronavírus-járvány kitörése óta a legmagasabb érték.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Németországban április hónapban 7,4%-os inflációs adatot közölt a Bundesbank, ám az AMI adatai szerint az élelmiszerek drágulása meghaladta ezt a mértéket. Az előző év azonos időszakéhoz képest 9%-kal emelkedett az élelmiszerek ára, ami különösen a húsfélék (9-18%), a tojás (24,5%) és a margarinok és étolaj (26,1%) drágulásának következménye. Ezzel szemben a gyümölcsök éves inflációja mindössze 0,8%, a zöldségeké pedig csak 3,6% volt (az élelmiszer kategórián belül a két legalacsonyabb érték). A fenti inflációs adatoknak a bázisa az előző év áprilisa. Ha azonban az előző hónaphoz, azaz a márciusi árakhoz viszonyított drágulást nézzük, a gyümölcsök 1,7, a zöldségek pedig 5,9%-os áremelkedést mutattak, ami azt jelzi, hogy a drágulás üteme felgyorsult, a húsféléké pedig már korábban megemelkedett - írja a FruitVeb

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?