2023. március 23. csütörtök Emőke

Homlokrakodó

A homlokrakodó egy kotrásra és rakodásra is alkalmas munkagép, amely talajszint feletti és homlokzati rakodómunkákra használatos.

A homlokrakodó egy olyan munkagép, amely kotrási és rakodási munkálatokra egyaránt alkalmas. A gép járószint felett dolgozik: a talajon lévő ömlesztett anyagot (föld, homok, gabona, egyebek) egy kotrólapáttal felkotorja, majd azt felemelve szállítójárműre vagy más meghatározott helyre szórja. Emiatt, a széles kotrókanállal végzett, talajszint feletti és homlokzati rakodómunkák miatt hívják „homlok”-rakodónak.

Működéskor a talajszintre eresztett kotrókanál a gép előrehaladásával az anyagba vagy a talajba hatol, majd a kanál felbillentésével és emelésével a gép megtölti vele. Ezután a gép hátramenetbe kapcsolva az ürítés helyére szállítja az anyagot, majd a kanál felfordításával kiüríti azt. Az ürítés helye lehet szállítójármű - például teherautó, tehervagon -, vagy meghatározott hely. A legtöbb homlokrakodó csak függőleges mozgásra képes, mivel a homlokrakodók kotrókanala jobban terhelhető a markológépek vagy forgórakodók szerkezetéből adódóan kisebb kotrókanalához képest, emiatt viszont az ehhez szükséges szerkezet ilyen kialakítást tesz szükségessé. Az ebből fakadó funkcióhiányt a gépek gyors mozgású járószerkezete hivatott kompenzálni, emiatt a homlokrakodók, legalábbis a gumikerekesek fordulékony, könnyen manőverezhető munkagépek.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán