Homlokrakodó

A homlokrakodó egy kotrásra és rakodásra is alkalmas munkagép, amely talajszint feletti és homlokzati rakodómunkákra használatos.

A homlokrakodó egy olyan munkagép, amely kotrási és rakodási munkálatokra egyaránt alkalmas. A gép járószint felett dolgozik: a talajon lévő ömlesztett anyagot (föld, homok, gabona, egyebek) egy kotrólapáttal felkotorja, majd azt felemelve szállítójárműre vagy más meghatározott helyre szórja. Emiatt, a széles kotrókanállal végzett, talajszint feletti és homlokzati rakodómunkák miatt hívják „homlok”-rakodónak.

Működéskor a talajszintre eresztett kotrókanál a gép előrehaladásával az anyagba vagy a talajba hatol, majd a kanál felbillentésével és emelésével a gép megtölti vele. Ezután a gép hátramenetbe kapcsolva az ürítés helyére szállítja az anyagot, majd a kanál felfordításával kiüríti azt. Az ürítés helye lehet szállítójármű - például teherautó, tehervagon -, vagy meghatározott hely. A legtöbb homlokrakodó csak függőleges mozgásra képes, mivel a homlokrakodók kotrókanala jobban terhelhető a markológépek vagy forgórakodók szerkezetéből adódóan kisebb kotrókanalához képest, emiatt viszont az ehhez szükséges szerkezet ilyen kialakítást tesz szükségessé. Az ebből fakadó funkcióhiányt a gépek gyors mozgású járószerkezete hivatott kompenzálni, emiatt a homlokrakodók, legalábbis a gumikerekesek fordulékony, könnyen manőverezhető munkagépek.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon