Most érkezett a hír: döntöttek a ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról

Most érkezett a hír: döntöttek a ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról

MTI
Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár. Guterres közleménye szerint a hosszabbítást minden érintett fél elfogadta. Az ENSZ-főtitkár örömét fejezte ki a fejlemény miatt, és biztosított arról, hogy a világszervezet továbbra is elkötelezett "a létfontosságú ellátási útvonal" zavartalan működésének garantálása mellett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Recep Tayyip Erdogan török elnök megköszönte Moszkvának, Kijevnek és az ENSZ-nek, hogy elfogadták a megállapodás meghosszabbítását. Az államfő a Twitteren azt írta, hogy az utóbbi négy hónapban több mint 11 millió tonna gabonát exportáltak az ukrán kikötőkből, ami jól mutatja, milyen nagy jelentőséggel bír a megállapodás a globális élelmiszerbiztonság szempontjából.

Az eredeti megállapodás júliusban született meg az ukrajnai háború miatt kialakult globális élelmiszerválság enyhítése érdekében, és lehetővé tette, hogy újra meginduljon a gabonakivitel három, orosz blokád alá került ukrán kikötőből a Fekete-tengeren egy védett tranzitfolyosón keresztül. Az Oroszország és Ukrajna között Törökország és az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodás hatálya a hét végén járt volna le. Az ukrán infrastrukturális minisztérium azt közölte, hogy a gabonakiviteli megállapodást 120 nappal hosszabbították meg.

A döntés (a hosszabbításról) most született meg Isztambulban. A kezdeményezés megvalósítását továbbra is az ENSZ és Törökország garantálja

- állt az ukrán tárca közleményében.

A moszkvai külügyminisztérium szintén megerősítette, hogy november 18-tól kezdődően 120 nappal meghosszabbítják a megállapodást, amelynek részletein nem változtatnak. A közleményben hozzátették: Moszkva arra számít, hogy az ő aggályaikat is figyelembe veszik majd a jövőben az orosz gabona- és műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozásokkal kapcsolatban.  

Rebeca Grynspan, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) vezetője a Twitteren azt írta, "reménysugár" a kezdeményezés meghosszabbítása, amely jó hír a globális élelmiszerbiztonság és a fejlődő világ számára. Hozzátette, hogy következő lépésként a műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozások ügyét kell megoldani. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is üdvözölte a hosszabbítást, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig úgy fogalmazott, hogy ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy elkerüljék a globális élelmiszerhiányt és mérséklődjenek az árak az ukrajnai háborús helyzet ellenére.

A címlapkép illusztráció. (Forrás: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?