Fontos döntést hozott Fehéroroszország: ez egész Európát érinti

agrarszektor.hu2023. március 7. 14:44

Jó hír nem csak a lengyeleknek, de az egész európai almaágazatnak: április 1. és június 30. között Belarusz ismét fogadhat almát. A fehérorosz hatóságok továbbra is embargót tartanak fenn az Európai Unió tagállamaival szemben, ám egyes termékek kivételnek számítanak, így több zöldségféle és gyümölcs is, mivel az országban súlyos hiány alakult ki. 

A lengyel növényegészségügyi hatóság (PIRIN) tájékoztatása szerint az április 1. és június 30. közötti 3 hónapos időszakban ismét lehetséges a szomszédos Belarusz felé irányuló almaexport - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A fehérorosz hatóságok továbbra is embargót tartanak fenn az Európai Unió tagállamaival szemben, ám egyes termékek kivételnek számítanak, így több zöldségféle és gyümölcs is, mivel az országban súlyos hiány alakult ki. A lengyel almaexport elől tehát elhárultak a jogi, szankciós jellegű akadályok, egyelőre azonban kérdés, hogy a határátkeléssel kapcsolatos technikai problémák hogyan oldódnak majd meg. A rekordközeli almatermés piaci levezetésével küzdő Lengyelország számára létfontosságú a keleti irányú export, amelynek legalább ideiglenes újraindulása enyhülést hozhat a telített uniós almapiacon.

Címkék:
alma, gyümölcs, zöldség, almatermesztés, lengyelország, embargó, hatóság, növényegészségügy, almatermés, akadály, almatermelés,