Hivatalos: itt a kormány legújabb bejelentése az árstopról

agrarszektor.hu2023. április 13. 08:33

Az egyes alapvető élelmiszerekre kiszabott hatósági árak már több mint egy éve vannak velünk, az eredetileg három hónapra hozott intézkedést ugyanis mindig újra és újra meghosszabbították. A legutolsó alkalommal (tavaly december végén) a kormány nem három, hanem egyenesen négy teljes hónappal, 2023. április 30-ig hosszabbította meg az árstopot. Mivel ez a határidő lassan lejár, egyre inkább releváns a kérdés: mi a döntéshozók szándéka, folytatják-e az eddigi gyakorlatot, és ismét meghosszabbítják a rendelkezést, vagy kivezetik azt? A kormány most a Facebook-oldalán válaszolt erre a kérdésre.

2022. februárja óta 7, novembere óta pedig 9 alapvető élelmiszert is hatósági áron lehet kapni a magyar boltokban. Bár kormány az intézkedést eredetileg három hónapra hozta, a határidő lejárta előtt mindig meghosszabbította azt. A legutolsó döntés értelmében az árstopok 2023. április 30-ig vannak életben, ám az elmúlt hónapokban több szakértő, szakmai szervezet, terméktanács és maga az agrárkamara is jelezte, hogy minél előbb ki kellene vezetni az árstopot.

Ezzel kapcsolatban a magyar kormány úgy fogalmazott, hogy az árstop addig marad, amíg az infláció elviselhető mértékűre nem csökken. Erről Orbán Viktor miniszterelnök nemrég a Kossuth Rádióban adott interjúja során is beszélt. A kormányfő úgy fogalmazott, ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják kivezetni az árstopokat és a banki kamatstopot. Ha az infláció bizonyos szint alá süllyed, akkor meg kell hozni a döntéseket, a kivezetés lépésein Nagy Márton minisztériuma dolgozik

A kormány most a Facebook-on tette közzé a legújabb bejelentését az árstopokkal kapcsolatban: mint írták, április még végéig mindenképpen érvényben lesznek, de a hónap közepén születik róluk újabb döntés. Ez azt jelenti, hogy az érintett élelmiszerek a április 30-ig továbbra is ársapkásak lesznek, az intézkedést érintő végső döntés pedig - hasonlóan a legutolsó alkalomhoz - a hónap vége előtt pár nappal várható.

Loading...
Címkék:
kormány, élelmiszerárak, orbán-viktor, bejelentés, miniszterelnök, élelmiszerárstop, árstop, hatósági-ár,