Elképesztő, ami a hazai élelmiszeriparban zajlik: ez sok dolgot megváltoztathat

Veres Virág Cintia2023. július 17. 06:01

Géntechnológia, génmódosítás, biotechnológia - mindannyian találkoztunk már ezekkel a szavakkal, de a mai napig egy kérdőjel lehet bennünk ezekkel kapcsolatban. Nem könnyű témáról van szó, így nem meglepő módon a vélemények is nagyon szerteágazók. Ha pedig mindezt a mezőgazdasággal emlegetjük egy lapon, még inkább feltehetjük magunknak a kérdést: miért van ezekre szükség, és, pontosan miről is van szó? Alábbi cikkünkben ezekre kerestük a válaszokat.

Még mielőtt bármibe is belemerülnénk, érdemes már az elején tisztázni, hogy pontosan

Mi is az a mezőgazdasági biotechnológia?

A mezőgazdasági biotechnológia az agráriumban alkalmazott biotechnológiai eljárásokat foglalja magába. Ide tartozik a génszerkesztés, a sejtek és szövetek tenyésztése, a mikroorganizmusok felhasználása a termőföld minőségének javítására, a termesztett növények és állatok genetikai tulajdonságainak módosítása, valamint a termelés hatékonyságának növelése

- válaszolta kérdésünkre Dr. Gócza Elen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Genetika és Biotechnológia Intézet kutatásért felelős intézetigazgató-helyettese, az Állatbiotechnológia Tanszék vezetője. 

A biotechnológia pedig a biológia eredményeinek alkalmazását jelenti a technológiai fejlesztések területén. A genomika, a genetika dinamikusan fejlődő ága, amely a gének kölcsönhatásait és kapcsolatrendszerét vizsgálja. A géntechnológia a biotechnológia egy olyan területe, amely a molekuláris genetika és genomika eszköztárát használja. Ez a terület lehetővé teszi a génmódosított élőlények létrehozását kutatási célokra és a gyakorlati alkalmazásokra egyaránt

De miért van szükség a biotechnológiára az agráriumban?

A világ népessége folyamatosan növekszik, ezért az élelmiszerigény is egyre csak nő és nő. A biotechnológiai eljárások lehetőséget nyújtanak a hatékonyabb növénytermesztésre és állattenyésztésre, ami nagyobb terméshozamot és jobb minőségű terméket eredményez, ezáltal hozzájárulva az élelmiszer-biztonsághoz. A növények és állatok sokféle betegségnek és kártevőnek vannak kitéve, amelyek jelentős károkat okozhatnak. A biotechnológiai eljárások lehetőséget nyújtanak arra, hogy a növények és állatok ellenállóbbá váljanak ezekkel a betegségekkel és kártevőkkel szemben.

A biotechnológia segítségével ráadásul csökkenthető a vegyszerek használata, mivel a genetikailag módosított növények ellenállóbbak lehetnek a kártevőkkel és betegségekkel szemben. Emellett a biotechnológia hatékonyabbá teheti a víz- és tápanyagfelhasználást, valamint csökkentheti a környezeti terhelést. Segíthet új fajták, hibridek és állatfajták kifejlesztésében is.

Kérdés, hogy mindennek milyen előnyei és hátrányai lehetnek?

Dr. Gócza Elen, mint fogalmazott, a mezőgazdasági biotechnológiának számos előnye van, mint például a termelékenység és a hatékonyság növelése, a termés- és állatbetegségek elleni védelem, a táplálékminőség és tápérték javítása, valamint az élelmiszerellátás biztonságának növelése. Hátrányai közé tartozik, a genetikai változatosság csökkenése, a környezeti hatások és néhány eljárás esetében felmerülhetnek egészségügyi aggályok is.

A géntechnológiai módszerrel nemesített növények mind a fejlődő, mind a fejlett világ fogyasztói számára hasznosak, mert a fogyasztói igényeket a speciális elvárásoknak megfelelően képesek biztosítani. A fejlődő világban élő ember ezáltal könnyebben jut tápanyagban gazdagabb, egészséges élelmiszerhez, amit saját maga is megtermelhet. Olcsóbban juthatunk magasabb fogyasztói igényeit kielégítő élelmiszerhez, amely egyúttal egészségmegőrző táplálkozását is szolgálhatja.

A GM növények alkalmazása jó alapot biztosíthat a hosszú távon fenntartható fejlődéshez, mert alkalmazásával csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsájtása, a feldolgozás során felhasznált energia mennyisége. Egy laikusnak bizonyára nem teljes még a kép, így hát íme, néhány a hazai mezőgazdasági biotechnológiai kutatások főbb területei közül:

    • A termesztett növények és haszonállatok nemesítésének támogatása, a betegség- és stresszellenállásuk fokozása.
    • Kedvező tulajdonságú egyedek szaporítása, génbankokban való megőrzésük biztosítása, az ezekből az egyedekből előállított élelmiszeripari alapanyagok minőségének és biztonságának fokozása.
    • Faj- és fajta azonosításban, valamint nemesítésben alkalmazható molekuláris markerek kidolgozása és alkalmazása.
    • A kukorica génmódosítását lehetővé tevő módszer kidolgozása, ami lehetővé tette világszerte nagy területen termesztett kukorica hibridek előállítását.
    • A „Haploid Szomaklón” Nemesítési Módszer kidolgozása vezetett az első hazai biotechnológiai eredetű növényfajta, a "Dáma" rizs előállításához.
    • Sikeresen állítottak elő több vírusrezisztens burgonya vonalat.
    • Jelentős eredményeket értek el a vírusdiagnosztikában.
    • A növény-vírus kapcsolat kutatása nemzetközileg úttörő eredményekhez vezetett a géncsendesítés terén.
Címkék:
növénytermesztés, növényvédelem, biotechnológia, génmódosítás, állatok, élelmiszertermelés, genetika, génszerkesztés, mezőgazdasági, növények,