Változás jöhet a húsoknál itthon is: erről jobb, ha te is tudsz

agrarszektor.hu2025. július 30. 18:27

A Farm Europe és az EAT Europe üdvözli az Európai Bizottság javaslatát, amely a Közös Agrárpolitika átfogó reformjának részeként a Közös Piacszervezésről szóló rendelet tervezett módosításán keresztül egyértelmű szabályozásokat kíván bevezetni a húskészítmények elnevezéseinek védelmére.

Farm Europe és az EAT Europe szervezetek határozottan támogatták és üdvözölték az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a Közös Agrárpolitika átfogó reformjának részeként a Közös Piacszervezésről szóló rendelet tervezett módosításán keresztül egyértelmű szabályozásokat rögzítsenek a húskészítmények elnevezéseinek védelme érdekében - írja a NAK. A két szervezet álláspontja szerint ez a lépés egyértelműen határozott jelzés a fogyasztók védelme, az átláthatóság mellett történő kiállásra és az állati termék-előállítók munkájának megbecsülésére.

Azonban továbbra is nehéz megérteni, hogy az olyan alapvető kifejezések, mint a „burger”, a „kolbász” és a „steak”, miért nem tartoznak még a jelenlegi jogi szabályozások hatálya alá, annak ellenére, hogy az állati eredetű termékek helyettesítésére szolgáló úgynevezett imitátum termékek forgalmazásakor ezek az elnevezések tartoznak a leggyakrabban félrevezető módon használt elnevezések közé.

A Farm Europe és az EAT Europe különösen üdvözli, hogy az Európai Bizottság nyíltan elismeri a húskészítményekhez kapcsolódó terminológia uniós szintű harmonizációjának szükségességét és lépéseket tesz annak érdekében, hogy ezen termékekre vonatkozó elnevezési szabályozások összhangba kerüljenek a tejágazatban már érvényben lévő előírásokkal. A „A szavak számítanak” ("Words Matter") kampány kihangsúlyozta, hogy sürgős intézkedések szükségesek annak érdekében, hogy a fogyasztók egyértelműen meg tudják különböztetni az állati eredetű termékeket az utánzataiktól, az úgynevezett imitátum termékektől - amelyek közül számos termék erősen feldolgozott és eltérő tápértékprofilokkal rendelkezik, mint a hagyományos állati eredetű termékek -, megakadályozva ezáltal a félrevezető marketingtevékenységet és elkerülve a piaci zavarokat.

A hamarosan megjelenő Eat Europe élelmiszer-fenntarthatóságról szóló tanulmányának középpontjában olyan kulcsfontosságú kérdések állnak majd, mint az átláthatóság, a fogyasztók edukálása, az élelmiszer-feldolgozás szintje és a laboratóriumban előállított alternatívák. A tanulmányt hivatalosan 2025. október 14-én mutatják be az Európai Parlamentben a Herranz Garcia európai parlamenti képviselő által szervezett rendezvényen, amelyen Várhelyi Oliver, az EU egészségügyi és állatjóléti biztosa is részt vesz.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kap, hús, európai-bizottság, rendelet, szabályozás, tejágazat, közös-agrárpolitika, bizottság, húskészítmény,