agrarszektor.hu • 2025. augusztus 12. 18:29
Spanyolországban 15 százalékkal kevesebb fokhagyma termett idén a tavalyinál. Az előző évivel megegyező területről takarítottak be kisebb termést, elsősorban az időjárás okozta méretproblémák miatt.
Lezárult a 2025-ös spanyol fokhagymaszezon, amelynek eredményeiről és tanulságairól Juan Salvador Peregrin, Spanyol Fokhagymatermesztők és Forgalmazók Országos Szövetségének (ANPCA; Asociación Nacional de Productores y Comercializadores de Ajo) elnöke számolt be. Peregrin szerint a termőterület a 2024-es évhez képest nem változott ugyan, ami azt jelenti, hogy az Európai Unió 42,6 ezer hektáros teljes termőterületének több mint a fele, 22,7 ezer hektár Spanyolországban található - viszont a lila fokhagyma területe 8%-kal csökkent. A termés tekintetében már borúsabb a helyzet, mivel a 2024-es 246 ezer tonnához képest (az EU teljes termelése 360 ezer tonna volt), idén 15%-kal kisebb mennyiség (210 ezer tonna) került betakarításra.
A hozamcsökkenés elsődleges oka, hogy gond volt a méretekkel, ami a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt alakult így: márciusban egy különösen csapadékos, fényszegény időszak, valamint a május közepéig tartó hűvös idő az egész ország területén befolyásolta az állományok fejlődését. A lila fokhagyma esetében a méretproblémák a június közepén bekövetkezett hirtelen hőmérséklet-emelkedéssel függenek össze, ami felgyorsította a ciklus végét a fő termőterületeken, például Kasztília-La Mancha tartományban. A gyors felmelegedés megakadályozta, hogy a növények elérjék maximális fejlődési potenciáljukat, viszont a minőség igen jó lett, mind a termés egészségi állapotát, mind megjelenését, mind eltarthatóságát illetően - írja a FruitVeB.
Peregrin az ágazat előtti kihívásokról is beszélt, így például arról, hogy az engedélyezett, felhasználható növényvédő szerek köre egyre szűkül, ami a gazdákat gyakorlatilag védtelenné teszi a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, ráadásul a növényegészségügyi kockázat idényről-idényre egyre magasabb.
Emellett más strukturális problémák is befolyásolják a termelés fenntarthatóságát, mint például a munkaerő- és inputköltségek folyamatos növekedése, a földeken az egyre gyakoribb és szervezettebb lopások, valamint a művelhető területek csökkenése. Bár a jelenlegi a piaci árak viszonylag jók, Peregrin arra figyelmeztet, hogy még a magas árak sem tudják kompenzálni a csökkenő hozamokat és az állandóan emelkedő költségeket. Ha a termelés jövedelmezőségének bizosítására nem fogadnak el további intézkedéseket, Peregrin a 2026-os termőterület zsugorodását vetítette előre.
A spanyol fokhagyma, amely minőségének és nyomon követhetőségének köszönhetően európai viszonylatban is mérce, bizonytalan jövő előtt áll, ha a kormányok és a piacok nem biztosítanak valódi eszközöket a termelőkre nehezedő nyomás enyhítésére. Az európai fogyasztóknak értékelniük kell a gazdálkodók erőfeszítéseit a spanyol címkével ellátott minőségi termék fenntartása érdekében
- összegzett Juan Salvador Peregrin, az ANPCA elnöke.