agrarszektor.hu • 2025. szeptember 5. 18:32
Mérsékelten sikeres szezont zárnak Emilia-Romagna tartományban az őszibarack-termelők. A spanyol konkurencia az idén kevésbé volt intenzív, így az árak megfelelően alakultak, de növényvédelmi problémák és 30% körüli terméskiesés nehezítette a termelők helyzetét.
Az átlagos árszint továbbra is kedvezőnek mondható, bár ezt a terméseredmények függvényében kell értelmezni. Olaszország Emilia-Romagna tartományában lassan véget ér az őszibarack- és nektarinszezon, amellyel kapcsolatban a helyi termelők mérsékelt elégedettségüket fejezték ki - írja a FruitVeb.
Az értékesítés egész nyáron jól alakult, de augusztus közepe óta már észrevehetően lanyhult a forgalom. Ehhez hozzájött a Piemont és Szicília által diktált fokozott verseny, ami az árak enyhe csökkenéséhez vezetett. Drámai változás nem történt, de nem hiszem, hogy szeptember közepéig, amikor számunkra véget ér a szezon, már további nagy sikerekre számíthatnánk. Összességében ez az év – néhány rövidebb júliusi időszakot kivéve – a kevésbé intenzív spanyol konkurenciával szembeni versenynek köszönhetően piaci szempontból kedvezően alakult
- nyilatkozott a Consorzio Agribologna tagja, Stefano Zavoli.
Zavoli szerint az idei szezonban a termés körülbelül 30%-a veszett kárba Romagna régióban, és az árak emelkedése részben ellensúlyozta a hozamcsökkenésből eredő veszteségeket. Az őszibarack aránya a termelésen belül folyamatosan csökken a nektarinhoz képest, ez az előző években végrehajtott ültetvénykivágások, felszámolások eredménye. Növény-egészségügyi szempontból a szezon nem volt könnyű.
Az esőzések és a szokásosnál magasabb páratartalom kedvezett a Monilia terjedésének – sok romagnai termelő számára ez jelentette a fő problémát. Egy jól ismert kórokozóról van szó, amellyel szemben ismertek a kezelések, mégis, továbbra is gondot jelent számunkra. Egy másik kritikus kérdés (bár mértékében nem összehasonlítható a kajszibarack esetében tapasztaltakkal) a fülbemászók kártevőnyomása, amely az elmúlt évek enyhébb időjárásának hatására egyre fokozódik.
Zavoli egy szélesebb körű, az ellátási láncokkal kapcsolatos kérdést is felvetett: A termelői árak és a fogyasztói árak közötti különbség jelentős, a drága termék pedig nem ösztönzi a fogyasztást, különösen akkor, amikor más szezonális, helyettesítő termékek – a csemegeszőlőtől a szilváig – megjelenése fokozza a versenyt a fogyasztókért, akik a nyaralásból visszatérve augusztus végén már kisebb vásárlóerővel rendelkeznek. A termelő hangsúlyozza, hogy Olaszországban a márkás termékek promóciója továbbra is fontos eszköz.
A romagnai földrajzi árujelzővel rendelkező őszibarack és nektarin továbbra is kulcsfontosságú tényező, amelyet a kiskereskedők egyre inkább értékelnek, mert a könnyen felismerhető, kiváló minőségű termékkel képesek megőrizni a vásárlók hűségét. Ez ösztönöz minket arra, hogy termelői oldalról továbbra is bizalmat szavazzunk egy olyan növénykultúrának, amely Romagnában még mindig vezető szerepet játszik.”