Bármekkora pusztítást végez Brazília, aláírjuk a szabadkereskedelmi egyezményt?

agrarszektor.hu2020. január 18. 16:00

Az ausztrál erdőtüzek idején hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy tavaly Brazíliában is csúcsra járt az erdőirtás, és rekordot döntött az erdőtüzek száma. Jó apropó volt ez arra, hogy az európai agrárium összefogjon a környezetvédőkkel és kinyilatkoztassa: nem szabad aláírni Brazíliával a 20 éve készülő Mercosur-megállapodást.

Az előző évhez képest 85 százalékkal nagyobb területen irtották ki az esőerdőt Amazónia észak-brazíliai részén 2019-ben - derült ki a brazil Országos Űrkutatási Intézet adataiból. Az intézet szerint miközben 2018-ban 4946 négyzetkilométernyi, addig tavaly 9166 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el a térségében. Az 2019-es év hozta el az elmúlt öt év legkiterjedtebb erdőirtását az országban - írja az index.hu.

Az adatokat a műhold alapú DETER rendszeren keresztül gyűjtötték, amely valós időben követi nyomon a térségben zajló erdőirtást. Az éles növekedés egybeesik a jobboldali populista Jair Bolsonaro brazil elnök hivatalba lépésével, aki kétségbevonja a klímaváltozás létét és az Amazonas-medence amortizációjának a globális klímaválságban játszott szerepét. Elnökként számos intézkedésével lazított az Amazónia természeti kincseinek kiaknázására vonatkozó szabályozásokon, és az agrárminisztérium alá rendelte a környezetvédelmet.

A magukat nyeregben érző agrárbárók egyre erőszakosabban léptek fel a természeti értékeiket védelmező őslakosokkal és a környezetvédőkkel szemben. Az elmúlt hónapokban három őslakost öltek meg két külön incidensben az északkelet-brazíliai Maranhao államban. Tavaly az erdőtüzek száma is 30 százalékkal növekedett Brazíliában, ami diplomáciai viszályokat is eredményezett. A tavalyi év összesített adatai alapján 2019-ben 89.178 erdőtüzet észleltek Brazíliában.

Erdőirtás és a Mercosur-megállapodás
Emmanuel Macron francia államfő bejelentette: Franciaország nem támogatja az EU és a Mercosur-államok közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amit a brazil környezetvédelem állapotával indokolt. Az egyezményre már 20 éve készül Európa, mivel kitűnő kereteket nyújt az ipari termékek - elsősorban autók -  szabadabb exportjára a dél-amerikai térségbe. Cserébe az unió hajlandó nagyobb versenynek kitenni az agrártermékeit, hiszen baromfiból, marhából, mézből, etanolból és növényi termékekből is többet engedne be a határain belülre. Erről itt írtunk részletesen.
Ha mégsem lesz a szerződésből semmi, az Brazíliát kevésbé fogja elszomorítani,  mint Európát. A dél-amerikai ország ugyanis eleve a világ legnagyobb agrárexportőre, közel 120 milliárd dollár értékben ad el a világban ilyen árukat (az összes kivitel felét ez adja). A két térség kereskedelmi egyenlege egyébként meglepően kiegyensúlyozott: szinte hajszálpontosan annyit exportálunk Brazíliába, mint amennyi érték onnan érkezik. Brazília már most is Európa legjelentősebb kereskedelmi partnere, akár a kivitelt, akár a behozatalt tekintjük. Brazíliának viszont Kína a legfontosabb piac.
Címkék:
agrárexport, szabadkereskedelem, erdőtűz, mercosur, erdőírtás, esőerdő, brazila,