Itt az új belga gépcsoda: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

agrarszektor.hu2022. november 20. 13:59

Üvegházakban használható a belga Biobest, a kanadai ecoation és az ugyancsak belga Bogaerts új önvezető robotja. Az Otto névre keresztelt robot növényvédelmi, monitoring és termés-előrejelzési feladatokat lát el, ugyanakkor a jövőben az öműködő permetezőgépekkel együttműködve komolyabb szerepet is kaphat az üvegházi növénytermesztés során.

A Biobest, az ecoation és a Bogaerts együttműködésének gyümölcse Otto, az autonóm robot, aki rengeteg beépített szenzorával fáradhatatlanul képes róni az üvegházak sorait. A helyes irányt az ecoation 360 fokban kitekintő „Virtual Walk” kamera biztosítja, mely egyben képet is közvetít - olvasható a FruitVeB oldalán. Érzékelői elsősorban integrált növényvédelmi és termés-előrejelzési célokat szolgálnak, de minden egyes négyzetméteren éjjel-nappal képes mérni a klímaadatokat és akár a fényerőt is. A Universal Model képfelismerő rendszernek köszönhetően képes megkülönböztetni az adott termény érettségi és növényegészségi állapotát, így termés-előrejelzéssel szolgálhat, valamint képes megtekinteni és értelmezni a csapdák fogásadatait is.

A Bogaerts Greenhouse Logistics hamarosan összekapcsolja az Otto által felvett térinformatikai adatokat saját Qii-Jet TA önműködő permetezőgépeivel, és csak oda fognak permetszert vagy levéltrágyát kijuttatni, ahová valóban szükséges.

Címkék:
növénytermesztés, gyümölcstermesztés, terméshozam, fruitveb, növényvédelem, zöldségtermesztés, monitoring, előrejelzés, üvegház, robot, adatgyűjtés, szenzor, autonóm-robot, robottechnológia, mezőgazdasági-robot,