Sokan tartanak ilyen növényt, de rosszul gondozzák: ezek a bakik végzetesek lehetnek

agrarszektor.hu2020. augusztus 30. 06:00

Rengetegen tartanak különböző pozsgás növényeket, mondván alig kell öntözni őket, és gondozást sem túlságosan igényelnek. Ez azonban nem ilyen egyszerű, hiszen amennyire könnyen túlöntözhetjük, olyan egyszerűen ki is száríthatjuk ezeket a növényeket. Sokan nem tudják, de nem mindegy, hogyan és mennyit locsoljuk a beltérben, és hogyan a kültérben tartott szukkulens növényeket. Összegyűjtöttük, mik azok, amikre oda kell figyelniük a pozsgás növények szerelmeseinek, és mutatunk néhány tippet is a tartásukhoz.

A pozsgás növények azok a növények, amelyeket rengetegen tartanak azért, mert kevés odafigyelést, és minimális gondozást igényelnek, ráadásul akkor érzik magukat a legjobban, amikor kicsit elhanyagolják őket - írja a balconygardenweb.com. Pont emiatt sokan elkövetik azt a hibát, hogy rosszul öntözik őket, és ez okozza a pozsgások többségének a vesztét. Összegyűjtöttük, mikre kell odafigyelni a szukkulensek locsolásakor, és mutatunk néhány tippet is a gondozásukhoz. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Hogyan öntözzük a beltérben tartott pozsgás növényeket?

A beltérben tartott pozsgás növényeket mindig addig locsoljuk, amíg el nem kezd kifolyni a víz a cserépből a tálcába, ez jelzi ugyanis, hogy elegendi vizet kapott a növényünk, és teljesen átnedvesedett a földje. Legközelebb csak akkor öntözzük meg, amikor már teljesen kiszáradt a talaja, az egyik legnagyobb hiba ugyanis, amit elkövethetünk, ha hagyjuk vízben tocsogni a pozsgást.

Hogyan öntözzük a kültérben, vagy konténerben tartott pozsgás növényeket?

Sok kertész nyáron kiteszi a szabadba a pozsgást, ezek a növények ugyanis imádnak a napfényben sütkérezni. Az nem titok, hogy a szabadban tartott növények jellemzően több vizet igényelnek, mint a beltériek, a tényleges igények azonban nagyban függnek az adott régió éghajlatától és az időjárástól is. A kint tartott pozsgásoknál is az az általános szabály, hogy öntözzük be alaposan, de itt se álljon vízben a növény, ezért is érdemes tálcát rakni a lyukas aljú cserép alá. Legközelebb akkor öntözzük meg a növényt, ha már tapintásra is teljesen kiszáradt a talaja. A kültérben nevelt szukkulens földjét hetente legalább kétszer ellenőrizzük, így biztosan nem fogunk hibázni a növény öntözésekor. 

Hogyan öntözzük a szabadföldben nevelt pozsgás növényeket?

A szabadföldben nevelt pozsgásoknál az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, az a talaj megfelelő vízelvezető képessége. Akár közvetlenül a földön, akár megemelt ágyásban termesztjük őket, minden esetben elegendő a heti egyszeri öntözés. Az egyes igények azonban itt is nagyban függnek az adott régió éghajlatától és az időjárástól. A frissen ültetett pozsgások kicsit több gondozást és öntözést igényelnek a még fejletlen gyökérzetük miatt, mint a régebbiek, így ilyenkor kicsit figyeljünk oda jobban rájuk. 

Íme néhány öntözési tipp:

  • Olyan cserepet válasszunk, amelynek lyukas az alja, hogy a felesleges víz szabadon el tudjon folyni.
  • A pozsgás növények általában több vizet igényelnek tavasszal és nyáron, ilyenkor van ugyanis a növekedési időszakuk. Ősszel és télen ugyanakkor kevesebb öntözésre van szükségük.
  • Télen kizárólag akkor locsoljuk meg a pozsgás növényeket, amikor már teljesen kiszáradt a talajuk. Ebben az időszakban ez akár mindössze havi egy öntözést is jelenthet, hiszen ezek a növények ilyenkor nyugalmi állapotban vannak.
  • Fontos, hogy gondoskodjunk a cserép megfelelő vízelvezetéséről, nagyon nagy ugyanis a gyökérrothadás esélye akkor, ha a pozsgás sokáig nedves talajban, vagy vízben áll. 
  • Soha ne permetezve locsoljuk a pozsgásokat, ezeknek a növényeknek ugyanis nem a lombozatát kell öntöznünk, hanem a gyökerét.
Címkék:
öntözés, kertész, időjárás, kiskert, gondozás, cserép, locsolás, pozsgás-növény,