agrarszektor.hu • 2025. október 29. 08:46
A konyhakertben történő termelés nemcsak a hagyományok ápolását szolgálja, hanem hozzájárul a lakosság egészséges és biztonságos élelmiszerrel való ellátásához és a rövid ellátási lánc megerősítéséhez - jelentette ki Hubai Imre, az Agrárminisztérium államtitkára a Magyarország legszebb konyhakertjei országos díjkiosztó ünnepségén, Karcagon.
Az államtitkár kiemelte, idén immár 13. alkalommal hirdették meg a programot, amely az évek során, határon innen és túl is nagy népszerűségre tett szert. 2025-ig nyolc ország 868 településének mintegy 230 ezer kertművelője csatlakozott a kezdeményezéshez, és eddig összesen 428 kert nyerte el a Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat - olvasható az Agrárminisztérium közleményéből.
Hubai Imre felhívta a figyelmet arra, hogy a program értéke a közösségek összefogásában is megmutatkozik. Az egyéni díjazottak mellett óvodák, iskolák, közösségi és plébániai kertek, valamint mintagazdaságok is elismerésben részesülnek. A cél, hogy ne maradjon körülöttünk egyetlen elhagyatott, műveletlen kert sem – tette hozzá. Kifejtette, a kertművelő közösségek kiemelt szerepet játszanak a biodiverzitás megőrzésében, valamint a hagyományos termelési kultúrák fenntartásában. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy az agrártárca kiemelten kezeli a kisárutermelők helyzetét is. 2010-ben lehetővé vált a közvetlen kisárutermelői értékesítés, így az őstermelők helyi piacokon juttathatják el termékeiket a fogyasztókhoz.