Heteket csúszhat idén az aratás: óriási a bizonytalanság a termelők körében

agrarszektor.hu2020. június 19. 14:30

Nagy a bizonytalanság a hazai termelők körében. Ahol "tejes" érésben van a búza, akár örülhetnek is az esőknek, míg ahol már sárgul, ott ez a sok csapadék nem annyira szerencsés a gabonára nézve. A sok nedvesség feláztatja a földeket is, így a hagyományosan június végén kezdődő aratás akár heteket csúszik majd. A helyzetet jellemzi, hogy a gabonakereskedők is óvatosabban vannak jelen a piacon és inkább kivárnak - a Concordia Közraktár Zrt. helyzetjelentése.

Medárd napján esett, és ha nem is esik majd 40 napig, de azóta is csapadékos az idő. Emiatt számítani kell a fuzárium megjelenésére, így leginkább azok jártak jól, akik egy hónapon belül gombaölő szerekkel kezelték a termésüket - mutatta be a helyzetet dr. Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, a kollégái rendszeresen kint vannak a földeken, és arról számolnak be, hogy a felázott szántók miatt az aratás várhatóan több helyen csúszni fog.

A raktárkapacitások iránt is megnövekedett érdeklődést tapasztal a cég. Mivel a tartósan magas euróárfolyam miatt a búza nem nagyon lesz olcsóbb a közeljövőben, sokan úgy érzik, kivárhatják az árak további emelkedését - zárta a szakember.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Címkék:
gabona, búza, aratás, csapadék, eső, termés, fuzárium, gombaölő-szer, raktárkapacitás,