Vitaminbombák a magyar erdőkben: ezekből a gyümölcsökből érdemes most betárazni

agrarszektor.hu2020. október 11. 15:00

Az egészség megőrzése a legfontosabb pandémia idején. Az ember sokat tehet ennek érdekében, ha rendszeresen kirándul, s még többet, ha erdei vadgyümölcsök is szerepelnek étrendjében. A Pilisi Parkerdő nyár végi, őszi gyümölcsei közül a csipkebogyó, a galagonya és a húsos som valóságos vitaminbomba. Annak sincs akadálya, ha valaki nem csak megkóstolni szeretné ezeket, hanem haza is vinne belőlük, igaz erre csak korlátozott mennyiségben van lehetősége.

A Pilisi Parkerdőben nyár végén, illetve ősszel érnek a berkenyék, a húsos som, a csipkebogyó, a feketebodza, a galagonya, a kökény, a sóskaborbolya, a vadalma és a vadkörte is. Ezekből a gyümölcsökből és termésekből különleges zamatú ételeket és italokat lehet készíteni, emellett támogatják az egészség megőrzését is, mivel természetes formában tartalmaznak vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat. A felsorolt gyümölcsök közül kiemelkedik a csipkebogyó, a galagonya és a húsos som, mert valóságos vitaminbombának számítanak, tudhattuk meg a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményéből.

Az egyik legismertebb őszi termés a csipkebogyó, a vadrózsa áltermése, ami az első őszi fagyok idején érik be. Szinte egész Európában ősidők óta gyűjtik gyógyhatásai miatt. A csipkebogyó A-, B1-, B2-, K- és C-vitamin tartalma magas, ezért olyan gyógyhatású készítmények készülnek belőle, amelyek fokozzák az emberi szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben.

"Őszi éjjel izzik a galagonya..." (Kép forrása: Getty Images)

Isten gyümölcsének is nevezik az őshonos egybibés galagonyát, amivel a túrázók erdőszéleken és legelőkön találkozhatnak, leggyakrabban, tövises cserje vagy kis fa formájában. Érett termését még azelőtt érdemes begyűjteni, mielőtt a dér megcsípi. Nyersen és feldolgozva is fogyasztható. Az egyik legkiválóbb szívre, vérnyomásra ható növény, jóformán semmilyen mellékhatása nincs, miközben erősíti a szívet. A naponta fogyasztott galagonyatea a mostani stresszes időszakokban megelőzheti a szívműködés zavarait.

Hazánk helység- és családnevei is igazolják, hogy a nyár végén érő őshonos húsos som régóta kedvelt növény Magyarországon. Általában a napos domboldalakat, erdőszéleket kedveli, gyümölcse savanykás, kellemes ízű. Nyersen is fogyasztható, jelentős a C-vitamin és a karotin forrás, ezért kiváló immunerősítő. Nem véletlen, hogy a belőle készített gyümölcslé, lekvár drága a piacokon. Az ovális alakú, világos piros sombogyók még keserűek, ezért célszerű a már lepotyogott, teljesen beérett, mélyvörösterméseket gyűjteni.

Az őszi erdő gyümölcseinek gyűjtése előtt fontos tudni, hogy mint minden állami erdőterületen, a Pilisi Parkerdőben is külön engedély nélkül lehet - személyes felhasználásra - vadgyümölcsöt gyűjteni, de a hazavihető maximális mennyiség naponta 2 kg/fő. Védett területen ehhez a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges, aminek beszerzése a kérelmező feladata!

Az eredei gyümölcsök gyűjtögetésével kapcsolatos bővebb információ ezen a linken, a Pilisi Parkerdőben található - a cikkben megemlített - vadgyümölcsökről további tudnivalók pedig ezen az oldalon olvashatóak.

Címkék:
erdő, gyümölcs, engedély, védett-termlészeti-terület, ősz, pilisi-parkerdő-zrt., természetvédelmi-hatóság, csipkebogyó,