Teljesen eltűntek a méhek erről a területről: most így kell beporozni a gyümölcsfákat

agrarszektor.hu2021. május 3. 17:00

A vegyszeres gazdálkodás következményeként méhek nélkül maradtak a földművesek a kínai Jiuxiangban, akik így a puszta kezükkel, tollseprű segítségével végzik el a rovarok munkáját. A furcsa módszer nem hagyomány, hanem a súlyosan környezetkárosító gyümölcstermesztés következménye, és habár a természetes beporzók visszatérése lehetséges a térségbe, de nem valószínű a növényvédő szerek korlátozásának összehangolt megközelítése nélkül. A kézi beporzás egyébként több, mint 30 éves 30 éves múltra tekint vissza Kína délnyugati részén, Szecsuán tartomány Jiuxiang városában.

Kínában az 1980-as években vezették be az háztáji felelősségteljes gazdálkodásra keresztelt rendszert, amely a gyakorlatban egy profitorientált gazdálkodás volt - írja a HVG. Az államtól kapott földterületen a gazdák kvótarendszerben termeltek, főként rizst. A teljesítési kvótán felüli terméssel azonban szabadon rendelkeztek. A földművesek pedig sorra elkezdték lecserélni rizsültetvényeiket gyümölcsfagazdaságokra: például körtét, barackot, cseresznyét vagy almát termesztettek, mivel ezeket a rizshez képest 4-5-szörös profittal tudták értékesíteni a piacon.

A helyi termelők nem kaptak az államtól agrárszakmai támogatást sem a tervezés, sem a kivitelezés folyamatában, melynek mára súlyos következményei lettek. A gazdák a gyümölcsfákat intenzíven és rendszeresen permetezni kezdték, nemcsak hogy elkerüljék a fajtákra jellemző tipikus betegségeket, hanem azért is, mert tartottak attól, hogy ha nem kezelik vegyszerrel a fákat évi 10-12 alkalommal, azok nem hoznak majd megfelelő mennyiségű termést. A növényvédőszerek túlzott használata következtében a területen élő méhek megbetegedtek, sorra omlottak össze és indultak pusztulásnak a méhkolóniák.

A területen élő méhészek - akik a helyi gazdáknak bérbe adták a kaptárjaikat a beporzás segítésére - a közeli Hangduan hegyekbe költöztették kaptárjaikat, hogy biztosítsák a méhkolóniáik túlélését. A méhek eltűnésével a gyümölcsös gazdáknak más lehetősége nem maradt, mint hogy saját kezükkel segítsék elő a beporzást. A helyzet komplexitásához hozzátartozik, hogy a 90-es évek elején a termelők több különböző fajtájú körtét ültettek Jiuxiangban, így a virágzásuk és beporzási idejük is különböző időszakban történik - a gazdák ezzel sem számoltak. Érdemes megemlíteni, hogy a körtefa többnyire nem önbeporzó, így a növénynek keresztbeporzásra van szüksége. Ezt a feladatot korábban a természetes beporzók, a méhek végezték - követve a különböző idejű beporzási időszakokat.

A kézi beporzás technikai bonyodalmai

A kézi beporzáshoz szükséges pollen előkészítéséhez a Yali típus virágjaira van szükség. A beporzáshoz a virágokat megfelelő időben és szakértelemmel kell előkészíteni. A beporzás hatékonysága többek között függ az időjárástól, a hőmérséklettől és a választott módszertől. A Yali porzószálait 20-23 fokos hőmérsékleten kell szárítani és maximum 3 napon belül felhasználni, különben a pollen veszít a vitalitásából.

A körültekintő előkészítés után a termelők készen állnak a kézi beporzás megkezdésére, melynek több változatát is használják. A legkedveltebb és legidőtakarékosabb a bambuszra erősített csirketoll, vagy egy egyszerű tollseprű használata, melyet munkavégzés előtt alkohollal fertőtlenítenek. Gazdaságonként körülbelül 100-110 fával rendelkeznek, a beporzást napi 2 alkalommal végzik, 5 napon át. A kézi beporzás időigényes, fárasztó es néha veszélyes is - egyes családtagok elmondása alapján kiderült, hogy éves szinten fordulnak elő balesetek, kéz- és lábtörés.

A virágról virágra való beporzás után a gazdák augusztus második felében kezdik meg a szüretelést, amit aztán a helyi piacokon adnak el, esetleg megpróbálnak nagy tételben exportra értékesíteni Európába vagy Délkelet-Ázsiába. Mivel a körte termelése a háztartások jövedelmének 40-50%-át teszik ki, a tét óriási és az alkalmazkodóképesség kulcsfontosságú a túlélés érdekében.

Címkék:
kína, növényvédelem, méhpusztulás, növényvédő-szerek, beporzás, túladagolás, beporzók, kipusztulás,