Sok termelő örülhet most: itt meglepően jól indult a szezon
Optimálisan indult a dinnyeszezon a spanyolországi Almeríában, pörög a kereslet is.
Optimálisan indult a dinnyeszezon a spanyolországi Almeríában, pörög a kereslet is.
Az időjárás kiszámíthatatlansága és a méhcsaládokat érintő betegségek mind nehezítik a termelők életét.
Ez az inváziós faj Európa számos országában gyors terjedéssel komoly veszélyt jelent az adott terület őshonos beporzóira.
A beporzók védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület.
Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhecskehoteleket, melyekkel a lakosság is sokat tehet a beporzó rovarok védelméért!
Az új robotrovar nem csak hosszabb ideig képes repülni, de gyorsabb és mozgékonyabb is elődeinél.
Intelligens szántóföldi tervezéssel és a tájrészletek gondos összehangolásával is rengeteget tehetnénk a beporzók védelméért.
Segíts kiválasztani a 2025-ös Év beporzóit, a szavazatok beérkezésének határideje: 2025. február 15.
Válságba került a hazai mézpiac, sürgős megoldásra és uniós beavatkozásra van szükség.
Az Ázsiából és Ukrajnából érkező olcsó, ellenőrizetlen mézek letörték az európai mézárakat.
A külpiacokról az Európai Unióba érkező méz természetes eredete gyakran nem is igazolható.
A biológusok jelentős áttörést értek el a zöldség hőtűrő képességének kutatásában.
A gombamód szaporodó napelemparkok a jövőben nem csak zöld energiát termelhetnek, hanem akár a biodiverzitás növelésének eszközei is lehetnek.
A mikro- és nanoműanyagok veszélyeztethetik a beporzást, ezzel kockára téve a globális élelmezésbiztonságot.
A legfrissebb kutatás szerint nemcsak a rovarirtó szerek, a hőhullámok is rontják a poszméhek szaglását.
A szakemberek szerint össze kell egyeztetni a környezeti fenntarthatóságot a gazdálkodók méltányos jövedelmével.
A fekete fügelégynek menő neve van, de lesz baja a kártevővel bőven a magyaroknak.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar egészének jövője is a méhek tevékenységén múlik.
Egy friss kutatás szerint az élelmiszernövények közel kétharmadára már nem jut elegendő beporzó.
Egy 2016-os IPBES jelentés alapján az emberek által fogyasztott termékek egyharmad részéhez közük van a beporzó-fajoknak.
A precíziós technológiák alkalmazása és a rezisztenciakezelés ma már nemcsak lehetőség, hanem szükségszerűség a fenntartható és versenyképes kukoricatermesztés érdekében.
A kiskertek művelése az öngondoskodáson túl állandó elfoglaltságot és új célt is adhat a hátrányos helyzetű családoknak.
A szakértő szerint a 2025-ös év még az előzőnél is gyengébb lehet, hacsak nem jönnek ki hamar az új pályázati kiírások.
Volumenében továbbra is takaréklángon van a termékpálya, értékben pedig még csökken is.
2023-ban olyan megállapodás született a WWF és a K&H között, amelynek célja a biodiverzitás fontosságára való figyelemfelhívás.
Az elmúlt évek időjárási anomáliái – különösen a csapadékszegény, aszályos tavaszok – folyamatosan növelik a posztemergens gyomirtási technológiák jelentőségét a kukoricatermesztésben.