Lázadoznak az európai termelők: eltöröltetnék az import műtrágyára kivetett vámokat

agrarszektor.hu2021. szeptember 15. 08:31

Az Európai Gazdálkodók (COPA) és Európai Termelőszövetkezetek (COGECA) Egyesülete a műtrágyákra korábban bevezetett antidömping célú uniós vámtételek eltörlését követeli az Európai Bizottságtól (EB), mivel a termelők szerint ez az alapvető oka a magas európai műtrágyaáraknak.

A COPA-COGECA észrevétele szerint az importvám bevezetéséhez referenciául szolgáló 2017/2018-as piaci évhez képest több műtrágya ára is megduplázódott, 2020 augusztusához képest pedig 30% körüli mértékben emelkedett. Az EB az Egyesült Államokból, Oroszországból valamint Trinidadról származó tételekre vetette ki az antidömping vámot egyes műtrágyagyártók és -forgalmazók kérésére azzal a céllal, hogy erősítse az uniós piacokon a versenyt - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács oldalán.

A COPA-COGECA szerint azonban a verseny nem élénkült számottevő mértékben, az intézkedés leginkább a termelőket sújtotta, ráadásul az emelkedő árak mellett gyakran hiány alakult ki egyes műtrágyák piacán. Az áremelkedést több tényező is elősegítette, egyrészt az olaj drágulása, másrészt a szállítási költségek általános növekedése, harmadrészt pedig még mindig érvényben van a Fehéroroszországgal szemben a kálisók behozatalára kivetett importtilalom (a lengyelek például 30%-ban ebből a forrásból látták el piacukat).

Címkék:
műtrágya, olaj, áremelkedés, követelés, üzemanyag, európai-unió, copa-cogeca, hiány, importvám, termelők, behozatal, műtrágya-ára, vámtétel, műtrágyapiac, behozatali-tilalom, szállítási-költség,