20 évet kellett várni rá: ehető liliomot fejlesztettek a kutatók

MTI2021. november 27. 18:30

Húszévnyi kutatómunkával ehető liliomot nemesített a kínai Délnyugati Erdészeti Egyetem Hszü Jungjen vezette kutatócsoportja. Az ehető virágú és hagymájú liliomot több mint negyvenféle vad liliom csíraplazmájának hibridizációjából nyerték.

Eddig 11 fajtát szűrtek ki - közölte a kutatócsoport. A jelenlegi ehető liliomokkal összehasonlítva az általuk nemesítettek jól tűrik a meleget, a hideget, a szárazságot, a sivatagi körülményeket. Tulajdonságaik között szerepel a gyors növekedés és a magas reprodukciós ráta. A liliomok az alpesi és a száraz hegyvidéki területek ültetési szerkezetét gazdagítják. A hosszú távú keresztezés után az ehető liliomfajtáknak gyógyászati, táplálkozási, díszítő és más értékeik is vannak a tudósok szerint.

Címkék:
fejlesztés, technológia, nemesítés, tudósok, hibrid, növénynemesítés, táplálkozás, technológiafejlesztés, csoportos, kutató, díszítés, tudomány, szakértelem, csíra, fontosság, modern, hibrid-megoldás, liliomfa, gyógyászat,